Читайте нас в соціальних мережах

Ні дня без скандалу: голова наглядової ради тернопільського педуніверситету обкрадає державний бюджет?

Вівторок, 16 квітня 2024 14:46
Голову наглядової ради ТНПУ Олега Топузова підозрюють у масштабному розкраданні бюджетних грошей.

Учора в тернопільському педуніверситеті помпезно святкували 84-річницю з дня заснування.

Схоже, нелегітимного ректора Богдана Буяка мало хвилює той факт, що вибори, на яких його обрали, суд скасував. Та цікаво, що серед десятків освітян, чиновників і науковців на святкуванні не було помічено голови наглядової ради Олега Топузова. «Тернополяни» дізналися чому – Топузову повідомили про підозру у розкраданні державних коштів!

За процесуального керівництва прокурорів Святошинської окружної прокуратури та Київської міської прокуратури повідомлено про підозру директору одного з Інститутів Національної академії педагогічних наук України та підряднику в заволодінні бюджетними коштами в особливо великих розмірах, шляхом зловживання службовим становищем та внесенні до офіційних документів завідомо неправдивих відомостей, повідомили у Київській міській прокуратурі.

Видання «Інформатор» з’ясувало, що головним у цій злочинній схемі є директор Інституту педагогіки НАПН України (Національної академії педагогічних наук) Топузов Олег Михайлович. Відповідно до Наказу МОН України № 543 від 11.05.2023 р, він також є головою Наглядової ради Тернопільського національного педагогічного університету, ректор якого осоромився на всю країну плагіатом та невиконанням рішення суду щодо його відсторонення з посади.

Вкрали у держави 2,4 млн грн

Як вдалося з’ясувати правоохоронцям, упродовж 2018 – 2019 років Топузов та його спільники внесли неправдиву інформацію в акти приймання виконаних будівельних робіт, підробили довідки про вартість цих робіт та витрати на виконання протиаварійних та консерваційних робіт будівлі у центрі Києва. При цьому вказані у документах роботи виконані в неповному обсязі. Своїми діями посадовці завдали збитки державі на суму близько 2,4 млн гривень.

Про яку будівлю йдеться

Топузов та команда відмивали кошти на ремонті будівлі за адресою м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 10. Вона відома також як Мереживний будинок Брадтмана. Зведена у 1903—1904 роках. Має статус пам’ятки історії та архітектури місцевого значення. Тож науковець не просто обкрадав державний бюджет, а й буквально занедбав історичну пам’ятку архітектури.

Богдан Буяк – «гідний» учень Топузова

Якщо Олег Топузов  завдав своїми діями збитків державі на суму близько 2,4 млн гривень, то лише у 2021 р. ректор ТНПУ Буяк витратив на «реконструкцію стадіону» 8,2 млн грн. Як виглядає «реконструйований» стадіон можна подивитись, завітавши в ТНПУ!

А дрібних «проєктів з реконструкції» – світлиця, туалети в головному корпусі на І поверсі тощо – є вдосталь!

За керівництва Наглядовою радою О. Топузова та мовчазного потурання МОН України стали можливими ті скандальні події, які упродовж 2022 – 2024 рр. відбувались в університеті. Йдеться про плагіат, адміністративне свавілля, «переслідування» колективу, який не підтримує пана Буяка, судові справи, державні закупівлі ректора у співпраці з родичами.

МОН України поінформовано про ситуацію в закладі, але офіційна реакція відсутня. МОН України  офіційно не реагує на те, хто очолює Наглядову раду ТНПУ і чи все там гаразд із використанням бюджетних коштів.

НАПН України також поінформовано про плагіат в дисертації Б. Буяка  – офіційна реакція відсутня! Чи всі академіки компілювали свої дисертації? Як нам стало відомо, в коридорах НАПН України кандидатура п. Буяка обговорювалась на посаду дійсного члена (академіка) НАПН України (вибори мають відбутись восени). Немає жодного засудження академічної доброчесності, порушення професійної етики!

До слова, скандали довкола наглядових рад тернопільських університетів особливо загострилися під час війни. Нагадаємо, що до складу наглядової ради ТНПУ також входить ексочільник Тернопільської ОВА Володимир Труш. Відомо, що він також влаштувався на роботу у ще один університет.

 

ОСТАННІ НОВИНИ

Коментарі  

+5 #23 Леонід Глібов 21.04.2024, 12:22
За що ж, – хто-небудь попитає, –
Зозуля Півня вихваляє?
За те, що Півень годить їй
Та потакати добре вміє:
Рука, як кажуть, руку миє.
Леонід Глібов
Скарга
+10 #22 Дисергейт 21.04.2024, 12:06
На днях мають виганяти нинішнього міністра освіти і науки Оксена Лісового. Подивимося хто займе вакантну посаду очільника МОН...
Скарга
+7 #21 Випускниця 1997 року 21.04.2024, 11:23
Manus manum lavat!
Позорище глумливе!
Іспанський стид!!!
Скарга
+13 #20 Лідія Петрівна 19.04.2024, 07:43
Не можу повірити, в яке збіговисько перетворили поважний педагогічний університет за останні 5 років!
Ніяк не вкладається в голову, що маститі професори продали залишки совісті заради порції перлової каші!
Скарга
+13 #19 Вчитель гімназії 19.04.2024, 07:23
Розігнати ту шоблу та й баста!!!
Скарга
+12 #18 Вчитель гімназії 19.04.2024, 07:22
Хіба не можна зірвати захисти дисертацій аспірантів-кита йців у ТНПУ та притягнути до відповідальност і всіх співучасників?! ?
Скарга
+14 #17 Центральний корпус 18.04.2024, 20:03
Не п. Гевко комусь стоїть на голові, а корупційне, недоброчесне, брехливе, мстиве, воровате керівництво установи. До цієї категорії й п. Гевко належить. Й пані Дробик, яка ставила підписи на підробні протоколи. Й п.Герило, який є завгоспом, а керує кафедрою п. МЕШКО, щоби не було конфлікту інтересів (бо Дробик- в.о.ректора , й за сумісництвом рідна сестра Мешко). МОН - ви де?
Скарга
+11 #16 Центральний корпус 18.04.2024, 19:51
Ото дійсно рівень ВЧИТЕЛЬОХ! Почали бабки сварку за курку, перейшли на діда-прадіда. Ви гідно перебрали ту естафету!
Скарга
-10 #15 Просто Я 18.04.2024, 19:46
А кому вже Гевко стоіть на голові?
Скарга
-10 #14 Просто Я 18.04.2024, 19:45
Таких писак розвелося багато,само в житті нічого не досягло,а какати з під куща може.... сморід від них іде..
Скарга
-5 #13 НУ ЛП 18.04.2024, 19:03
Колись навіть було оголошення на вакансію грузчика, де просили випускників тоді ще фінансового, а тепер пафосного ЗУНУ, з приводу працевлаштуванн я не турбувати
Скарга
+14 #12 Центральний корпус 18.04.2024, 18:57
Впізнаємо стиль п. Буяка. Зманіпулювати, переключити увагу на щось або когось іншого. Запитають ЗУНУ, буде відповідати ЗУНУ. Є питання до ТНПУ, то давайте відповідь по суті, а не показуйте пальцем на сусіда. Оце й є нутро керівництва ТНПУ, маніпулювання, обман, театр
Скарга
-12 #11 Викладачка ТНПУ 18.04.2024, 18:16
Можна подумати, що в ЗУНУ захищаються кращі дисертанти, ніж у ТНПУ. Не смішіть!!! У них ситуація набагато гірша! Пишіть об'єктивно!
Скарга
+10 #10 Василь Садовий 18.04.2024, 15:49
Ні, не все втрачено в нашій країні!
Може, «кое-где у нас порой» якісь мери міст багатіють на дорогах, міністерські працівники – на яйцях, військові комісари – на мобілізованих, а судді забороняють перевіряти дисертації на плагіат, але ж он з’явилися міністр з депутатом, що відкинули від себе плагіатні дисертації як непотріб, а тут ось знайшлися «доброзичливі товариші», які безкорисливо перекладають російську дисертацію українською, підсовують її на захист китайському товаришу, та є доктори наук, які терпляче вислуховують, як людина по складах, запинаючись, читає написаний текст. І всі ці муки – від любові до своє професії педагога!
Але що б робила українська «наука», якби б не було у відкритому доступі російських статей та дисертацій?
Україна впевнено стає на ноги як країна дисертаційного туризму.
Досвід дебютантів-аспі рантів-китайців продемонстрував : так, тут можна це робити, тут дуже просто захищатися, для вас тут зроблять дисертацію та організують її захист, місцеві педагоги не гребують нічим, і совісті в них нема.
Скарга
+10 #9 Василь Садовий 18.04.2024, 15:34
І ось у цього обманщика [плагіатора Ігоря Гевка] вистачає совісті писати щось там про «самовдосконале ння», «професіоналізм педагога», який «долає труднощі та самореалізує «Я-концепцію» у професії»…
Та щоб тебе підняло та гепнуло!
Скарга
+19 #8 Дисергейт 18.04.2024, 14:47
Дисертації, які "захищають" Сє Юйдін та У Юєюань, ретельно досліджуються на предмет актуальності проблеми, наукової новизни і дотримання норм академічної доброчесності
Скарга
+16 #7 Академічний плагіат 18.04.2024, 12:47
Плагіатор Гевко запозичив від Харківського педагогічного університету ідею "захистів" китайців. 20 лютого у ТНПУ відбувся дебют. Науковий керівник - Марія Маркович. Голова ради - Наталія Лупак. Богдан Буяк був дуже радий. Він пообіцяв Маркович крісло декана інституту мистецтв. Зараз готують "захист" ще одного громадянина Китаю. Дуже бояться, бо претендент ледь читає по складах. Двічі переносили дату захисту. Голова - Світлана Калаур, довірена особа Богдана Буяка. Вона в кінці січня отримала звання заслуженого. Невдовзі відбудеться ще кілька "захистів".
Скарга
+9 #6 Григорій 18.04.2024, 10:57
Гевко розкошелився на брекети, аспіранти добре носять!
Скарга
-13 #5 Іванка 17.04.2024, 16:52
Я теж була на всіх зборах і святкуваннях. Чому "правдолюби і несраколизи" так тихенько сиділи на усі заходах, а тепер, ховаючись під чужими іменами, "підсмерджують" ? Дістали вже!!!
Скарга
+5 #4 Маруя 17.04.2024, 08:41
Аво. знову згадали кантору ТНПУ! Була і я на тому святкуванні, точніше сказати, на тому позориську. Навіть не знаю як то Буячок не встидався вилізти на ту сцену і ще глаголити. І як то не привів своєї Галі? І якто не було ще поряд з Надалом Похиляк? А усі так гарно плескали. І грамоти, точніше бумажки, бо то ж незароблені грамоти, а бумажки сраколизам дали. Сиділам і тільки ще дивувалася, якто не дали бумажки сімейству Генсеруків які так вислуговуються. Юлічка брехала вправно в суді, Вітя шестьорством займається, а Галинка на попередньому збіговиську так вихваляла недоректора. Кажуть, що готується стати деканом фізмату. Ще незаслужено не дали грамот Каплуну за розкрадання волонтерського центру, І. Гороховянко за влаштування на роботу подруг і сестер, сімейству Свідерських за поклони перед Буяком, Криськів Миросі за мішки з капустою, Ігоркові Гевко за братерство у плагіаті, Н. Грицак за рєчь про аудіторії, В. Кравцеві за секстизм, Н. Дробик за виконання усякого гівна, Мирону Громяку за те, що молиться за Буяка, ну і Кіцаку, як же без Кіцака плетуна сіток і не тільки. А ще замало грамот було Зуляку, треба було ще зо дві, бо гарнож плазує. Короче за грамотами виходили ті, хто плазує і ті. хто прийшов на роботу ото пару місяців тому за 5000 баксів, бо ж для Буяка то велика підмога1 А хто такий Топузов я знати не знаю і не бачила його у стінах ТНПУ, напевно він спомагає Буяку у Міністерстві. тут свого непотребу купа, а ще зявився якийсь Топузов.Ганьбищ е!
Скарга
-9 #3 Ігор Кузик 17.04.2024, 00:16
Така во собі стаття, сайту Тернополяни великого рейтингу не принесе)
Треба факти! Словам жовтої преси я не вірю)
Скарга
+18 #2 Григорій 16.04.2024, 20:10
В країні війна, а вони ніяк не нажеруться!!!
Скарга
-5 #1 Adelantado 16.04.2024, 17:27
Яка маячня
Скарга

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ