Читайте нас в соціальних мережах

У Тернополі з'явився перший шкільний капелан: хто він і чим займається (ВІДЕО)

П'ятниця, 02 лютого 2024 12:06
У Тернопільській школі №11 з’явився перший у місті шкільний капелан.

Духовним наставником став отець Роман Підгайний. Священнослужитель співпрацює з дітьми та підлітками вже понад два роки. Спілкуються на парафії храму Святого Духа у Тернополі. Каже, саме молодь і надихнула його обрати шлях капеланства, зазначає Тернопіль1.

На Тернопільщині посаду шкільного капелана займає лише один священник — це о. Роман Підгайний. На виховних годинах священник долучається до формування найменших українців, їхніх християнських та патріотичних цінностей.

«Особисто свою місію бачу в праці з дітьми. Господь дарує певні дари та можливості щодо праці й спілкування з молоддю. І я стараюсь ті таланти розвивати, щоби супроводжувати дітей до їхньої мети, яку вони собі самі ставлять», — зазначив отець Роман.

Священик пояснив, щоб стати шкільним капеланом необхідне передусім бажання працювати з дітьми, відчувати до них любов, прагнути підтримати й допомогти. Також слід пройти певні вишколи для капеланів і щоб правлячий архиєпископ дав направлення до школи і пройти те відповідне навчання.

Завершивши таке навчання і підписавши договір з навчальним закладом, у січні отець Роман став першим шкільним капеланом Тернопілля, а учні школи №11 — його підопічними.

Шкільний капелан має формувати не лише релігійні погляди у дітей, перш за все — дбати про духовність, переконує наставник. Щоб діти виховувались у любові та повазі один до одного.

Перш за все, о. Роман Підгайний вважає себе другом для школярів. Він вислуховує, спілкується з дітьми на теми, які вони пропонують самі, разом вивчають молитви та пісні. А також отець завжди пояснює важливі речі, які стосуються самої релігії.

Учні радо пізнають Бога завдяки поясненням шкільного капелана. Зізнаються, разом вивчають духовність в легкій та зрозумілій для них формі. Думки дітей та як проходять їхні зустрічі з капеланом — у сюжеті Тернопіль1.

Коментарі  

+3 #1 Володимир 02.02.2024, 15:08
Згідно з Конституцією України, законом про свободу совісті та релігійні організації та законом Про освіту, в Україні “школа відокремлена від церкви”. У Конституції (ч. 3 ст. 35) лаконічно стверджено: “Церква і релігійні організації в Україні відокремлені від держави, а школа – від церкви”.
Ця публікація є матеріалом для прокуратури щоб розпочати справу про порушення
Скарга

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ