Читайте нас в соціальних мережах

У селі на Тернопільщині нема транспорту до центру громади (відео)

Субота, 22 червня 2024 14:00
Із села Босири, що в Чортківському районі, немає транспорту до центру громади.

В цьому населеному пункті проживає більше 50 людей.

Село належить до Гусятинської об’єднаної територіальної громади. Із Босир до Гусятина — 21 кілометр. Суспільне поспілкувалося з місцевими жителями.

Надії Величенко 82 роки. Вона народилася в Босирах, працювала вчителькою.

Жінка розповіла, що на початку 20 століття в Босирах було понад 800 жителів, тепер — трохи більше 50-ти.

Більшість будинків у селі покинуті, в деяких вже немає дверей та вікон, двори позаростали. Є цілі вулиці, де вже ніхто не живе й навіть не навідується.

"Тут була бібліотека в селі, через дорогу, клуб, книжки були. Тепер вісім дітей є в селі. Був медпункт, пішла реформа, медпункт закрили. В Коцюбинчиках фельдшерка є. Хліб добре, що пошта приїздить, то привозить хліб. Раз в тиждень вона привозить. Але немає навіть маленького холодильника. Масла не привозять, маргарин не привезе, бо немає як. Морозиво ми б з’їли. Вже просили, привезіть морозива. Хай вже там розтопиться, але привезіть нам. Мені не так ще, бо дочка приїжджає раз на два тижні чи раз на тиждень з Борщева з зятем, то вже, що треба допоможуть. А хто сам, одинокий?", говорить Надія Величенко.

Найбільша проблема, за словами місцевих жителів — відсутність громадського транспорту до Гусятина, який є центром їхньої громади.

Туди, кажуть, більше 20 кілометрів.

"Автобус не ходить до нас. Хоч нас мало, але деколи, якби автобус був, люди би знали коли, то б хтось десь поїхав. Нас приєднали до Гусятина, наш лікар в Гусятині. Ну от, наприклад, старший чоловік, чим має до Гусятина поїхати до лікаря? А нині, щоб піти навіть у Чорткові в лікарню, треба направлення від сімейного лікаря. Той там, а то там, а їхати нема чим",каже житель села Омелян Кіндзерський.

Кореспонденти Суспільного зателефонували до старости старостинських сіл Коцюбинчики, Сокиринці, Зелене, Босири Андрія Слободяна, аби дізнатися, чому з Босир до Гусятина не курсує громадський транспорт.

"Звертався я в громаду, говорили ми по цим питанням з головою громади, давали оголошення для перевізників 24 січня 2023 року. Ну, просто, ніхто навіть на тендер не оголошувався. І перевізників ми знайшли два. З тих навіть відмовлялися їздити в наші дані села. На рахунок цих доріг наших не дуже добрих. А плюс зараз, в теперішній час взагалі не годен найти вже нікого. Ще будемо оголошувати, може хтось відгукнеться. Ну, хоча б два рази на тиждень, в базарні дні", сказав Андрій Слободян.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ