Читайте нас в соціальних мережах

Коли в Україну прийде весна: прогноз від бабака Тимка

П'ятниця, 02 лютого 2024 17:49
Сьогодні, 2 лютого, на біостанції в селі Гайдари Харківської області відомий український бабак Тимко віщував прихід весни в Україні.

 

Бабак передбачив, що весна прийде через шість тижнів. Він спрогнозував, що весна в Україні буде ранньою.

"Тимко каже, що досить з нас вже нестабільної весни. Що весна може бути тільки українською, тож чекаємо через 6 тижнів нашу українську теплу весну", - "переклала" віщування донька померлого хранителя традиції Дня бабака і начальника біостанції Віктора Токарського Надія Токарська.

Крім цього, в Тимка запитали, що українцям допоможе виграти війну. Перед віщуном поклали військову каску, фігурку джуна і карта України. Бабак побіг у бік ждуна і карти України. Значить, допоможуть Україні перемогти у війні проти росії єдність і терпіння.

Довідка. День бабака – одна з найпопулярніших традицій США, що полягає у визначенні тривалості і погідності весни за поведінкою спеціально "призначеного" бабака.Відзначається щороку 2 лютого.

Відповідно до українських традицій бабак прокидався від зимової сплячки на свято Явдохи (14 березня). Він виходить на світ, свище три рази, а потім знову лягає на другий бік і так спить аж до Благовіщення. Отож люди виходили в поле, особливо в степовій Україні, щоб почути той посвист.

У Харківській області вперше день бабака почали відзначати у 2004 році. Започаткували традицію науковці Каразінського університету на чолі з професором Віктором Токарським. Традиція мала привертати увагу громадськості до проблеми зникнення біологічного різноманіття в Україні, зокрема, й поступового скорочення чисельності бабаків. Бабак степовий сьогодні занесений у Червону книгу як вид, що зникає, і саме він є найбільш характерною степовою твариною, символом українського степу.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ