Читайте нас в соціальних мережах

"Закінчення міжнародного сезону в мене буде, швидше за все, в Канаді", - тернопільський біатлоніст Віталій Мандзин (фото)

Четвер, 22 лютого 2024 19:00
Віталій Мандзин розпочав 2024 рік виступами на Кубку світу в Рупольдингу та Обергофі.

Також в активі 20-річного біатлоніста з Тернопільщини виступи на дорослому та юніорському Євро, на останньому він став срібним призером.

У розмові з журналістом Kamp-Sport атлет розповів про свої враження від Кубка світу, найбільш цікаві для нього моменти чемпіонату світу та анонсував де ж буде завершувати цей міжнародний сезон.

 

- Віталію, твій змагальний рік розпочався з етапу Кубка світу. Наскільки задоволений виступом на німецьких етапах? Що вдалось, а що – ні?

- Так, рік почався з Кубка Світу. В принципі, задоволений етапами, адже зміг оновити свої найкращі результати на змаганнях цього рівня. Відмітив для себе, що також додав ходом, задоволений цим аспектом. Ще один позитивний аспект – те, що зміг впоратись психологічно на етапі в Обергофі – першому етапі КС в цьому сезоні для себе.  Звісно, що результати Рупольдингу трохи незадовільні для мене: хотів виступити набагато краще і це було реально, якби була краща стрільба. Але в спринті і гонці переслідування вона мене підвела. Також на гонці переслідування в Рупольдингу далась взнаки спина, але, назагал, цими етапами я задоволений.

На чемпіонаті Європи серед дорослих ти двічі був близький до топ-10. Вважаєш такий результат закономірним, чи міг виступити краще? 

- Результати були доволі непогані, радий, що зміг впоратись тут зі стрільбою. Хотів показати трохи кращий результат ходом, але, зізнаюсь, тоді мені було доволі важко бігти. Не у всіх гонках почував себе на всі 100 відсотків. Але це був досить хороший виступ для мене, я вважаю.

 

 

- Чемпіонат Європи серед юніорів проходив водночас зі стартом чемпіонату світу в Чехії. Знаходив час переглянути гонки чемпіонату світу чи був більше зосереджений на власних виступах?

- Чемпіонат світу є для мене цікавим, я спостерігав за кожною гонкою, вболівав за наших спортсменів. Хай там що, час для перегляду гонок я знаходив.

Що найбільше здивувало чи було найбільш несподіваним для тебе на чемпіонаті світу в Чехії? Що можеш відзначити?

- Перш за все, хотів би відзначити Христину Дмитренко, яка неймовірно виступає впродовж сезону. Радий за неї та її чудові результати. Щодо хлопців, я вважаю, що остання гонка, масстарт, була непоганою, як і сам факт, що двоє українців змогли відібратись до неї – це вже показник. Потрібно радіти тому, що в нас є. І, якщо ми навчимось це робити, вірю, що надалі все буде лише краще й краще.

 

Щодо результатів загальних, то найбільше вразив результат Андрейса Расторгуєвса в масстарті. Він зумів потрапити на п’єдестал у цій гонці, вважаю, що цілком заслужено.  І звичайно, виступ Лагрейда в спринті, те, як він вигриз свою перемогу на останніх кілометрах. Це було щось неймовірне, я по-хорошому заздрю тим емоціям, які йому довелось пережити. За цим чемпіонатом світу було цікаво стежити.

На Кубку світу в Обергофі, де ти виступав, були не найкращі погодні умови. Щось схоже було і на чемпіонаті світу. Можливо, настав час говорити про зміну місця проведень окремих стартів в сезоні?

- Не лише Обергоф, на чемпіонаті Європи погода теж була жахливою, стан трас не надто задовільний. Але, чи варто переносити ці етапи? Це зробити не так легко: змінити дати чи місця проведення. Адже до цього підв’язано і продаж квитків, і трансляції та багатьма іншими факторами Так, хочеться завжди бігти при ідеальних умовах та ідеальній погоді. Але це біатлон: він і про те, хто зможе краще адаптуватись до погодних умов.Саме такі етапи справді допомагають визначити хто є найсильнішим в цьому виді спорту. Ми маємо прийняти цей факт і вміти змагатись і в таких погодних умовах. 

- В масстарті-60 ти фінішував третім, а згодом став другим через дискваліфікацію естонського спортсмена. Чи траплялись до того з тобою такі випадки (суперник використав на стрільбі 6 патронів)?

- Так, трапилась курйозна ситуація. Особисто я, коли ще й від цього залежить моє місце, місце на п’єдесталі, з таким стикнувся вперше. Всяке буває і я до кінця не знаю що там відбулось з цим спортсменом. Думаю, що ця ситуація стала певним уроком для нього. Ми з ним сконтактували після цієї гонки, я його підтримав у ситуації, яка склалась.

 

 

- Який бал поставиш загалом собі за юніорське Євро? Чи задоволений своїм виступом?

- Важко ставити самому собі оцінку. Були і хороші моменти, був і негатив, як-от моя фізична форма, яка була геть не такою, яку я хотів би показати. Біглось мені важко. Медаль в масстарті була приємним бонусом, як і 4 місце в індивідуальній гонці, яке я вважаю хорошим результатом. Але фізична форма справді бажала бути кращою.  

- Після виступу на чемпіонаті Європи серед юніорів, ти говорив, що наступний старт – юніорський чемпіонат світу. Ми зможемо тебе побачити на ньому в усіх гонках?

- Так, ми вже тренуємось в Естонії, в Отепяї, де й буде відбуватись чемпіонат світу. Сподіваюсь, що візьму участь в усіх гонках. Говорити про щось зі 100-відсотковою гарантією та забігати наперед не варто. Вже під час чемпіонату будемо розмовляти з тренером, узгоджувати можливі нюанси, але, маю бажання стартувати в усіх гонках і показати найкращий результат, на який буду спроможний. І порадувати наших вболівальників. 

- Якими змаганнями будеш завершувати цей міжнародний сезон, чи знаєш вже точно?

- Закінчення міжнародного сезону в мене буде, швидше за все, в Канаді. Юрай (Санітра) проінформував мене, що планує взяти мене на завершальні етапи Кубка світу в США та Канаду. Так, будемо ще дивитись, зважаючи на результати юніорського чемпіонату світу, але плани наразі такі, що міжнародний сезон я буду завершувати на Кубку світу.

 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ