Читайте нас в соціальних мережах

У всеукраїнському храмі-пантеоні в Лішні служитимуть регулярну Божественну Літургію і панахиду за полеглими воїнами

Четвер, 18 січня 2024 12:15
Уже цієї суботи, 20 січня, у всеукраїнському храмі-пантеоні на Крееменеччині служитимуть Божественну Літургію і панахида за загиблими воїнами.

Розпочнеться служба у храмі о 10:00 годині, розповіли у Тернопільській єпархії ПЦУ.

Ця важлива подія стане початком регулярних богослужінь, які відтепер відбуватимуться щосуботи о 10:00 годині ранку.

«Запрошуємо усіх бажаючих приєднатися до нас у цей важливий момент вшанування героїв російсько-української війни. Храм-пантеон став символом вічної пам'яті для тих, хто віддав своє життя за Україну, - зазначили у єпархії. – Спільно з громадою розпочалася співпраця для уточнення списків загиблих героїв, щоб гідно вшанувати кожну втрачену долю, кожне не дожите молоде життя. Приєднуйтеся до нас у цьому об'єднавчому дусі пам'яті та вдячності. Вічна пам'ять тим, хто залишив своє серце на полі бою! Слава Героям України!»

Нагадаємо, у 2014 році в селі Лішня, що на Тернопільщині, біля джерела святої Анни збудували каплицю у пам՚ять полеглих Героїв АТО. Там розмістили меморіальні дошки з іменами захисників України з різних її областей.

«Тоді ніхто не знав, як довго триватиме ця війна. Ми думали, що місця, виділеного на каплицю, вистачить для гранітних плит з іменами загиблих захисників. На жаль, не вистачило…» – згадав настоятель храму отець Андрій Любунь.

Після повномасштабного вторгнення, від літа 2022 року, коштом благодійників і меценатів розпочалося будівництво храму, який на сьогодні є єдиним храмом-пантеоном у пам՚ять полеглих захисників, місцем слави наших Героїв. 30 грудня 2023 року під час архіпастирського візиту до Тернопільської єпархії Блаженнійшого Митрополита Епіфанія було звершено освячення цього храму-пантеону, а також відбулася там перша Божественна літургія.

Щорічно в серпні до цього місця пам՚яті в селі Лішня відбувається Всеукраїнська проща для родин воїнів, полеглих від рук російських окупантів. У 2019 році родичі загиблих висадили біля каплиці Алею пам’яті із 137 червоних дубів.

«Попереду – велика робота щодо уточнення й укладання списків наших полеглих героїв, закликаючи до відповідної співпраці не лише рідних, а й місцеві влади, аби можна було гідно вшанувати пам՚ять кожного загиблого Героя, щоби ніхто не був забутий. Адже вони пожертвували своїми життями заради інших, виявляючи найвищу міру любові, бо «Немає більше від тієї любови, як хто душу свою покладе за друзів своїх» (Ін. 15: 13)», - поділився настоятель храму-пантеону отець Андрій Любунь.

 

420111266_716537703902626_6690446651298176192_n.jpg

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ