Читайте нас в соціальних мережах

Не яблуком єдиним: ФГ «ГАДЗ» освоює нову культуру – гарбуз

Неділя, 30 січня 2022 10:03
Фермерське господарство «ГАДЗ» відоме в Україні як один із найбільших виробників яблук.

Однак нещодавно компанія вирішила ще більше розширити свою діяльність – зайнятися переробкою фруктів та вирощувати нові культури.

Про нову продукцію та плани щодо вирощування гарбузів директор з комерції та маркетингу ФГ «ГАДЗ» Тетяна Меджитова розповіла AgroPortal.ua.

– Ми вирощуємо яблуко хороше та якісне, але просто яблуками нікого не здивуєш. Тому ФГ «Гадз» почало серйозно, з великим розмахом та якісним обладнанням займатися переробкою. Це соки та пюре прямого віджиму, сухофрукти та чіпси. Ми вже маємо перші контракти з великими клієнтами, і це міжнародні компанії, —зазначає Тетяна Меджитова.

За її словами, зараз компанія вивчає ринок, щоб зрозуміти, наскільки це цікаво та прибутково.

– По суті, це снеки, які просто треба навчитися робити. А снекова культура дуже активно розвивається — люди хочуть споживати продукцію «від землі» без пестицидів, добавок та цукру,  міркує Тетяна Меджитова.

Але це не все. Поряд із яблуками фермерське господарство освоює ще одну, нову для себе, але затребувану ринком культуру — гарбуз.

– В 2021 році ми почали вирощувати гарбуз. Про серйозні обсяги говорити зарано. Порівняно з яблуком урожай поки що в десятки разів менший. Але ми вже зробили для себе висновок, з якими сортами йти далі. Ми зрозуміли, що гарбуз у переробці дуже добре почуватиметься. З нього можна робити ті самі слайси, чіпси та пюре, —каже Тетяна Меджитова.

Гарбуз стане базовим овочем, а не тимчасовим модним продуктом, вважають в господарстві.

– Можливо, ми використовуватимемо його додатково до якогось нашого автентичного фрукту. Наприклад — яблука чи груші. Мікс яблуко-гарбуз дуже гарний для соку. І це не лише наша українська історія, а й дуже хороший корисний продукт,  упевнена Тетяна Меджитова.

Гарбуз на Тернопільщині плодоносить і росте дуже непогано. Більше того, його переробка — перспективний напрям для плодоовочевого сектору.

– Гарбуз росте у нас нормально. Просто ми ніколи не займалися ним фокусно. Основним у нашому господарстві завжди було яблуко. Але зараз ми розуміємо перспективу його вирощування. Багато наших B2B клієнтів теж дуже зацікавилися продуктами з гарбуза,  пояснює Тетяна Меджитова.

Надалі «ГАДЗ» збирається виробляти не тільки гарбузовий сік або пюре, а й в'ялений гарбуз. У компанії вважають, що овочева лінійка дуже перспективна не тільки як снек, а навіть більше як кулінарна підмога для супів, салатів та інших страв.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ