Читайте нас в соціальних мережах

Голова облради Віктор Овчарук на Європейському конгресі розповів про розвиток сільських територій

Вівторок, 12 квітня 2016 12:05
У Кракові відкрився ІІ Європейський конгрес місцевого самоврядування, який зібрав понад 1200 учасників з усіх країн Європи.

У заході взяв участь голова Тернопільської обласної ради Віктор Овчарук.

Два дні інтенсивного спілкування про  важливі суспільні теми, інновації, економіку, навколишнє середовище  та фінанси стали майданчиком для обміну поглядами, дискусій між лідерами місцевого самоврядування та представниками державних адміністрацій, громадських організацій і бізнесу. Було напрацьовано контакти з метою налагодження співпраці між регіонами країн Центральної Європи та Тернопільською обласною радою.

Віктор Овчарук був спікером на секції «Можливості розвитку сільських територій». «Ця тема для Тернопільщини є дуже актуальною, адже більша частина мешканців проживає у сільській місцевості. Це по-перше, - наголосив Віктор Овчарук. –  А по-друге, в області створено чимало територіальних громад, які об’єднали  села. Відтак на  Європейському конгресі ми обговорили питання щодо створення нових робочих місць,  економічного та культурного розвитку села, регіонального планування, надання якісних послуг громадам також дискутували на тему, що зробити, щоб молоді люди залишалися жити та працювати у селах, тощо».

Участь у дискусіях дозволила презентувати не лише Україну, але і заявити про Тернопільську область, позицію влади краю щодо європейської інтеграції, зроблені кроки у цьому напрямку та пропозиції щодо залучення інвесторів та супроводу реформ в області.

Як зауважив Віктор Овчарук, обласна рада приділяє значну увагу підтримці реформ з децентралізації влади та надання більших повноважень органам місцевого самоврядування. «Наразі пріоритетом для нас є саме локальний рівень. Тому для громад важливі навчальні візити, налагодження контактів, спільна робота у напрямку децентралізації, запровадження європейського досвіду із залучення громади до конкурсної діяльності», - зазначив голова обласної ради.

Віктор Овчарук запросив учасників конгресу відвідати Тернопільщину та, зокрема,  Міжнародний інвестиційний форум «Тернопільщина Invest – 2016», який відбудеться 19-20 травня 2016 року у Збаражі.

Довідково. Головна мета Європейського конгресу місцевого самоврядування – побудова сприятливої атмосфери для кращих умов співпраці між країнами Центральної Європи.

Серед цьогорічних учасників – 12 маршалів воєводств, 30 мерів польських міст, 8 міністрів чи заступників міністрів Польщі. Також участь взяли представники влади європейських міст, у тому числі Парижа, Будапешта, Софії, Франкфурта, Ліверпуля, Ліона, Страсбурга, Бордо, Констанци, Бергена. Україну представляли 200 учасників з різних регіонів держави. Організатором II Європейського Конгресу місцевого самоврядування другий рік поспіль є Фундація «Інститут Східних Досліджень», а основним партнером заходу стало місто Краків.

 

Додати коментар