Читайте нас в соціальних мережах

Цей день в історії Тернопільщини. 6 лютого

Четвер, 06 лютого 2020 00:00
Сторінками історії: 1545 - Петриків, Кутківці та Пронятин передані Яну Тарновському, 1908 - загинув громадський діяч Марко Каганець, 1990 - засновано географічний факультет Тернопільського педінституту. 

6 лютого 1545 року - за указом короля Вацлав Баворовскі, уродженець і власник Баворова, відступив Яну Тарновскому села на правому березі Серета - Петриків, Кутківці та Пронятин з метою будівництва на цьому місці ставу. За це Баворовський отримав компенсацію - декілька сіл на Скалатщині. Мабуть, одночасно королівський секретар уступив каштеляну краківському також і село Петриків, а брати Чистилівські - Кутківці й Пронятин.

6 лютого 1908 року - у Коропці Монастириського району, протестуючи проти фальсифікації передвиборчої боротьби, був заколотий багнетами активний громадський діяч Марко Каганець. Похований у Коропці, на могилі стоїть хрест із червоного каменю.

6 лютого 1945 року - в с.Слобідка та с.Городище Козівського району повстанці спалили сільраду та знищили документацію.

6 лютого   1945 року - поблизу Бережан Тернопільської області відбулась нарада Головного проводу ОУН (б) за участю Р. Шухевича, Д. Маївського, Я. Бусела, Д. Грицая, Р. Кравчука, М. Арсенича, В. Кука, П. Дужого. На нараді розглядалися напрями розбудови та зміцнення мережі бандерівського підпілля.

6 лютого 1990 року - Вчена рада Тернопільського педагогічного інституту, відгукнувшись на неодноразові звернення громадської ініціативної групи викладачів природничого факультету до керівництва вузу щодо доцільності створення окремого географічного факультету, а також врахувавши висновки спеціально створеної ректоратом комісії з цього питання, прийняла рішення про організацію такого факультету.

6 лютого 1998 року – у США помер бібліограф, історик, журналіст, доктор економічних наук, громадсько-культурний діяч у діаспорі, уродженець Кременеччини Максим Бойко.

6 лютого 2015 року - поблизу Дебальцевого Донецької області загинув український військовик, командир гармати 128-ї гірсько-піхотної бригади, тернополянин Олександр Орляк. Поховали Олександра на меморіалі загиблих в АТО на Микулинецькому кладовищі. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня. Почесний громадянин міста Тернополя.

6 лютого 2015 року - поблизу Дебальцевого Донецької області загинув український військовик, механік-водій 30-ї окремої механізованої бригади, уродженець с.Оріховець Підволочиського району Ігор Новак. За особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, посмертно нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеня.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ