Читайте нас в соціальних мережах

У столиці регіональних журналістів навчали, як не потрапити на гачок маніпуляторів в інтернет-просторі (фото)

Вівторок, 24 вересня 2024 21:32
Як відрізнити правду від дезінформації та не потрапити на гачок маніпуляторів – про це розповідали регіональним журналістам на черговому тренінгу від Українського кризового медіа-центру у межах Програми USAID DOBRE.

15 представників медіа з різних куточків України вивчали та на практиці застосовували правила поведінки в інтернет-просторі.

Тренінг «Нова роль та ціна інформації в цифрову еру» відбувався у столиці 19-20 вересня. Навчала журналістів відеоблогерка, письменниця, авторка книг та ведуча програм із інформаційної гігієни Оксана Мороз.

Як маніпулюють у соцмережах, які інформаційні операції використовує країна-агресор, наслідки наших дій в інфопросторі, як збирають наші дані в обхід соціальних мереж – тема тренінгу була насиченою.

– Більше половини українців думають, що вміють відрізняти правду від брехні, проте лише 8 % українців можуть це зробити,  наголосила Оксана Мороз.

Вона розповіла, що для того, аби попасти на гачок маніпуляторів, не варто пхати пальці в інформаційні розетки. Для цього потрібно:

  1. Відписатися від анонімних каналів.
  2. Відписатися від агрегаторів новин.
  3. Сказати «НІ» усім російським джерелам.

– Найкраща реакція – ігнорування. Це – НЕ лайкати, НЕ коментувати, НЕ поширювати– підкреслила Оксана Мороз.

У програмі DOBRE наголошують, що таке навчання дуже важливе в роботі українських медіа, оскільки інформаційні операції ворога постійно змінюються, в тому числі для посилення певних настроїв у нашому суспільстві. І завдання журналістів – не тільки самим дотримуватися інформаційної гігієни, а й навчити цьому свої авдиторії.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ