Читайте нас в соціальних мережах

Зима в Україні може бути і без світла, і без тепла: прогнози «Укренерго»

Четвер, 04 липня 2024 17:18
Зважаючи на те, що зараз тернополянам відключають світло по 3-4 години підряд двічі і тричі на добу, важко і уявити, що може бути  з українською енергосистемою та відключеннями світла взимку.

 

Звісно, все залежить від здатності України відновити пошкоджені потужності та атаками Росії. Та який зимовий прогноз робить «Укренерго»?

Інформацію деяких ЗМІ та заяви фахівців про тривалі відключення взимку прокоментував голова правління НЕК "Укренерго" Володимир Кудрицький.

"Ніхто не знає, які пошкодження на нас чекають у найближчі місяці і те, з яким парком енергоблоків на теплових і гідроелектростанціях ми підійдемо до осінньо-зимового періоду", - каже він.

Мовляв, такі прогнози зараз можна порівняти з ворожінням на кавовій гущі. Втім, існує як песимістичний сценарій, так і більш оптимістичний, який залежить від пошкоджень об'єкті енергетики.

«Дійсно, взимку світло можуть давати по кілька годин на день - це "песимістичний сценарій". Тоді періоди відключень можуть тривати не 4 години через 4, а 6-7 годин без світла, і 2-3 години зі світлом», - додає голова правління НЕК "Укренерго".

Фахівці "Укренерго" зараз опрацьовують кілька сценаріїв на проходження опалювального сезону. З цими деталями ознайомлені лише невелике коло осіб.

"Є сценарії з холодною та теплою зимою. Як оператор, ми прораховуємо найгірші і найкращі випадки нас може очікувати, і дії під час кожного з них. Але орієнтувати людей, що електрики не буде 12-15-20 годин ми просто не можемо, тому що ніхто не знає, що насправді нас чекає", - сказав Кудрицький.

Журналісти ВВС пишуть, що взимку українці можуть бути до 20 годин на добу без світла і тепла. За словами авторів матеріалу, - це найгірший сценарій. Він справді може стати реальністю, якщо Росія продовжить атакувати електростанції. Частково проблема полягає в тому, що українські теплові та гідроелектростанції важко і дорого ремонтувати. Так, на ремонт деяких знадобляться роки, а інші можуть ніколи не відновити роботу.


Додати коментар