Читайте нас в соціальних мережах

Депутати Європарламенту наполягають на створенні спецтрибуналу для покарання за злочини росії

Четвер, 19 січня 2023 17:21
Євродепутати вважають, що вище керівництво росії має бути притягнуте до відповідальності за терор, вчинений на території України.

 

Так, Європейський Парламент схвалив резолюцію щодо підтримки створення спеціального трибуналу щодо злочину агресії проти України. Про це у соцмережі повідомив Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

«Я щиро вітаю та вдячний за це важливе рішення. Саме злочин агресії був першопричиною усіх варварств, які вчинила рф. І я впевнений, що не лише для України, а й для світу важливо, аби вище військове та політичне керівництво росії понесло відповідальність за всі злочини, за увесь терор, вчинений на українській землі.  І я дуже сподіваюсь, що сьогоднішнє рішення Європарламенту підтримають держави-члени ЄС.

росія - країна-терорист. І рф не вдасться уникнути покарання та вироку, як і всім ідеологам цієї жахливої війни», - йдеться у дописі Руслана Стефанчука.

Європейський парламент більшістю голосів ухвалив резолюцію на підтримку дії зі створення міжнародного трибуналу для розслідування злочинів країни-агресора Росії та Білорусі включно з їхнім вищим керівництвом. Про це повідомляє сайт Європарламенту у четвер, 19 січня. За цей документ проголосували 472 євродепутати, проти – лише 19, утрималися 33 політики.

"Парламент заявляє, що звірства, вчинені російськими військами у Бучі, Ірпені і багатьох інших українських містах, свідчать про жорстокість війни і підкреслюють важливість скоординованих міжнародних дій для притягнення винних до відповідальності відповідно до міжнародного права. Депутати Європарламенту закликають ЄС у тісній співпраці з Україною та світовою спільнотою домагатися створення спеціального міжнародного трибуналу для судового переслідування політичного і військового керівництва Росії і її союзників", – пише на сайті.

Депутати Європарламенту стверджують, що створення трибуналу заповнить вакуум у міжнародному кримінальному правосудді і доповнить слідчі зусилля Міжнародного кримінального суду, оскільки наразі він не може розслідувати злочин агресії, коли вона стосується України.

Зазначаючи, що точні умови і склад спеціального трибуналу ще належить визначити, депутати Європарламенту наголошують, що він повинен мати юрисдикцію для розслідування не тільки дій Володимира Путіна і політичного і військового керівництва Росії, а й Олександра Лукашенка і його поплічників у Білорусі.

Вони також підкреслюють, що підготовча робота ЄС задля створення спеціального трибуналу має початися негайно і має бути зосереджена на створенні механізмів для суду у співпраці з Україною. Українські і міжнародні органи мають отримати підтримку у забезпеченні доказів, які будуть використовуватися у майбутньому.

"Парламент твердо переконаний, що створення спеціального трибуналу надішле дуже чіткий сигнал як російському суспільству, так і світовій спільноті про те, що президент Путін і керівництво Росії в цілому можуть бути засуджені за злочин агресії в Україні. Члени Європарламенту наголошують, що для Російської Федерації під керівництвом Путіна більше неможливо повернутися до звичних справ із Заходом", – зазначено у повідомленні.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ