Читайте нас в соціальних мережах

Юристи будуть боротися за право користування земельною ділянкою в Тернополі для церкви московського патріархату

Четвер, 04 липня 2024 17:46
Юристи московського патріархату вивчатимуть рішення Західного апеляційного господарського суду, який скасував право УПЦ МП на постійне користування земельною ділянкою в Тернополі.

Йдеться про пів гектара землі за адресою Коновальця, 1, де розміщений Кафедральний собор Віри, Надії, Любові і матері їх Софії.

Про це розповів Суспільному митрополит Української православної церкви Климент.

За його словами, будуть боротися за відновлення права на постійне користування цією ділянкою.

"У 2023 році деякі міські й обласні ради приймали не так юридичні, як політичні рішення та заяви про позбавлення права на земельні ділянки і на культові споруди громад Української православної церкви. І в Тернополі міська рада, прийнявши такі рішення, вочевидь розуміла, що юридичних наслідків воно мати не може. І це підтвердив Тернопільський господарський суд, який довів, що громада Української православної церкви в законний спосіб використовує земельну ділянку, яка була їй надана на всіх законних правах. Однак, маємо сьогодні рішення Львівського апеляційного суду, яке буде досліджене юристами і в Українській православній церкві, і в Тернопільській єпархії", - відзначив митрополит. 

За словами Митрополита Климента, після цього будуть вжиті всі необхідні заходи для того, щоб довести право Української православної церкви на належну їй земельну ділянку, на якій розміщений Кафедральний собор.

"Також будуть доводити, що Апеляційний суд міста Львова не врахував багатьох аспектів на користь вірян УПЦ і їхнього права користуватися наданою їм в законний спосіб земельною ділянкою", - зауважили у церкві мп. 

Нагдаємо, Західний апеляційний господарський суд прийняв рішення щодо користування земельною ділянкою на вулиці Євгена Коновальця,1 у Тернополі - Тернопільською єпархією Української православної церкви (московського патріархату). 

На цій ділянці стоїть єдиний храм московського патріархату у Тернополі - Кафедральний собор Віри, Надії, Любові і матері їх Софії. 

17 квітня 2023 року депутати на сесії Тернопільської міської ради Тернопільській єпархії Української православної церкви московського патріархату заборонили користуватися земельною ділянкою на вулиці Коновальця, 1. Пояснюючи своє рішення, депутати наголошували на тому, що зараз в Україні триває війна, і дивно те, що досі в західній Україні діють такі осередки російської ФСБ. 

Та Тернопільська єпархія УПЦ МП подала судовий позов до Тернопільської міської ради щодо скасування даного рішення сесії. 

І у грудні 2023 року суддя Господарського суду Тернопільщини Надія Андрусик повернула московському патріархату пів гектара землі під церкву в Тернополі.


Додати коментар