Читайте нас в соціальних мережах

Віталій Цимбалюк та литовські інвестори спробують врятувати Тернопіль від енергетичної залежності

Середа, 15 липня 2015 13:54
Комунальне господарство на Тернопільщині, як і усієї держави, потребує термінового реформування та переоснащення.

Відтак аби поділитись досвідом у галузі енергозабезпечення до Тернополя приїхали Уповноважений Міністр посольства Литви в Україні Гвідас Керушаускас, а також представники найкрупніших литовських теплопостачальних компаній «Vilniaus energija» та «Axis Industries».

Їх запросив лідер громадської організації «Тернопіль Європейський» Віталій Цимбалюк, котрий місяць тому з робочим візитом побував у Вільнюсі.

«Під час мого візиту до литовської столиці я був вражений модернізацією литовських тепломереж та біокотельнею, що забезпечує теплом третину жителів Вільнюса. Захотілося, щоб і в Тернополі проблема теплопостачання була вирішена так само продумано, швидко і ефективно, як там. При цьому ми можемо назавжди позбутися залежності від російського газу, знизити тарифи та створити тисячі нових робочих місць», - зауважив Віталій Цимбалюк.

Литовці були вражені, що їх запросили до Тернополя не представники влади, а громадська організація. Кажуть, що це свідчить про високу громадську позицію тернополян і бажання не тільки рухатися європейським шляхом, а й пришвидшувати цей процес, використовуючи досвід успішних країн.

«Литва підтримує проведення реформ в Україні. Надзвичайно приємно, що громадськість бере активну участь у всіх поступах держави до цивілізаційних змін. Перехід на енергозберігаючі технології, зменшення і повне звільнення у подальшому від газової залежності – це один із кроків у цьому напрямку. Литовські компанії готові допомогти українцям, адже 20 років тому ми мали подібні проблеми, коли ціни різкі зросли та громада не розуміла, за що вона повинна переплачувати, - розповів Уповноважений Міністр посольства Литви в Україні Гвідас Керушаускас. – За цей час ми багато чого навчились та готові ділитись досвідом з Україною».

Ще у 2000 році литовці зрозуміли,  що газ – це завелика розкіш, а відтак треба використовувати те, що можна самостійно виробити. Так вони перейшли на біокотельні, що сьогодні забезпечують теплом третину жителів їхньої столиці, а деякі міста – і повністю за рахунок біопалива.

«Перед тим, як переходити на новий вид енергозабезпечення, компанії міняють застарілу систему теплопостачання, адже вони перш за все вони зацікавлені в тому, щоб тепло не втрачалось дорогою до споживача. Також цікаво, що тепломережі Вільнюса, приміром, знаходяться в оренді у французького інвестора – фірми «Dalkia» – до 2017 року. Але якщо місцева влада не продовжить договір, все реформоване і модернізоване господарство тепломереж переходить назад у комунальну власність. Такий досвід може перейняти і Тернопіль, аби громада не думала, що все зосереджено в одних руках», - наголосив Віталій Цимбалюк.

Він також зазначив, що з прибалтійськими бізнесменами досягнуто домовленість про реалізацію першого пілотного проекту в нашій області, який має стати показовим для подальшого реформування тепломереж Тернополя та інших міст.

Додамо, що окрім співпраці у галузі енергозабезпечення, литовці також за ініціативи ГО «Тернопіль Європейський» реалізують  на Тернопільщині гуманітарний проект і до кінця цього року готові прийняти групу  дітей та членів сімей воїнів, постраждалих в АТО.