Читайте нас в соціальних мережах

Будівельний скандал: забудовують історичний сквер у центрі Тернополя!

Понеділок, 22 грудня 2014 08:13
У мальовничому сквері у дворі будинку №19 по вулиці Руській підприємці намагаються вмостити торговий павільйон прямо на квітковій клумбі.

 У Тернополі розгоряється черговий скандал навколо забудівлі дитячого майданчику у центрі міста. У мальовничому сквері у дворі будинку №19 по вулиці Руській підприємці намагаються вмостити торговий павільйон прямо на квітковій клумбі. Всі незгідним вони показують рішення Тернопільської міської ради за підписом мера Сергія Надала. Активісти вже заблокували початок монтажних а будівельних робіт. Місце вже описали міліція, а будівельний реманент поки перебуває під охороною правоохоронців.

Розпочали з брехні про допомогу на АТО

Зелений сквер тягнеться вздовж вулиці Січинського. І це чи не єдиний повноцінний дитячий майданчик на весь центр. Та це не стало перешкодою для чиновників міської, щоб почати виготовляти документацію на знищення цієї зеленої зони. У свою чергу депутати більшістю голосів у кінці жовтня цього року проголосували за поновлення оренди 50квадратних метрів землі.

Скандал розпочався у ранок минулої суботи. Група на кількох автомобілях приїхала на вулицю Січинського і припаркувалася навпроти кафе «Океан». Кілька хлопців у кашкетах та спортивних костюмах почали розвантажувати інструмент. У цей час вантажівка привезла металопрофіль, з якого мали зварювати каркас майбутнього торгового павільйону.

«Я одразу підійшла, аби поцікавитися що буде відбуватися, - розповіла одна із мешканок будинку на Руській, 19. – Мені відповіли, що тут будуть будувати волонтерський центр для допомоги АТО».

Підтвердив таку інформацію і ще один мешканець будинку пан Сергій. Та це не заспокоїло людей.

У дворі почав працювати великий генератор, до якого під’єднали зварювальний апарат. Коли вже каркас павільйону почав набирати свої обриси, людей побільшало. Один чоловік із маленькою дитиною у колясці підійшов ближче і просто вийняв ключ із замка запалювання генератора. Апарат затих. Чоловік пообіцяв не віддати більше пускача, щоб у його дворі не будували більше генделека, яких там і без того багато.

Далі громадські активісти разом із громадянами викликали мілію, яка огородила всю територію і вилучила будівельний реманент.

221214-01

Порушення на порушенні

Щодо самого документального оформлення оренди земельної ділянки виникає дуже багато питань. Перше рішення стосовно цього датоване ще лютим 2006 року. Тоді мер Богдан Левків, згідно рішення міськради, надав приватному підприємству „Апостол і Ко” (ід.код 21167419) земельну ділянку площею 50,00 кв.м за адресою вул.Валова в оренду терміном на пять років для обслуговування торгового павільйону. Пізніше, у квітні 2001-ого вже каденція Сергія Надала продовжила терміном на два роки.

Як вдалося дізнатися з достовірних джерел, власники ПП «Апостол і Ко» мал досить теплі стосунки із начальником обласної міліції часів Януковича паном Віктором Саком. Подейкують, що високопосадовець «кришував» цю точку у центрі міста. Та після Майдану не стало Сака і закінчився термін оренди землі. Після чого сам кіоск знесли. На його місці більше як пів року була пустка. Це значно оживило загальний вид скверику. Місцеві мешканці мали надію, що більше там нічого не буде.

Там вже восени сесія Тернопільської міської приймає досить неоднозначне рішення 6/52/123 від 28 жовтня про поновлення приватному підприємству «Апостол і Ко» договору оренди

землі площею 0,0050 га (кад.номер 6110100000:02:023:0020) з моменту його закінчення

терміном на два роки для обслуговування торгового павільйону за адресою вул. Валова.

У самому тексті рішень випливає одразу кілька грубих порушень:

- по-перше:  пішла незаконна зміна конфігурації земельної ділянки (земельну ділянку змістили та змінили конфігурацію). Для інформації, раніше сам кіоск розташовувався у притик до тротуару. Тепер його перенесли у глиб скверу на клумбу, значно зільшивши його площу;

 - по-друге: надавалася земельна ділянка під обслуговування неіснуючого павільйону. Тому виникає питання до головного архітектора міста пана Бесаги, голови постійної депутатської комісії Михайла Гладкого та голови постійної комісії з питань містобудування Василя Лила -  чому не виїхали на місце і не обстежили що там насправді робиться? А зобов‘язані були це зробити?;

- по-третє: у рішенні сесії мало бути вказано про реконструкцію існуючого павільйону (якщо б він існував), оскільки  площа самого павільйону збільшилась;

- по-четверте:  в рішенні чітко зазначено, що земельна ділянка виділяється тільки для обслуговування існуючого павільйону, а не для будівництва нового;

- по-п‘яте: договір оренди у ПП «Апостол і Ко» закінчився ще півтора роки перед його продовженням (такого поняття, як «поновлення договору оренди» не існує в земельному законодавстві , а є  лише «продовження договору оренди»). А продовжувати договір оренди міська рада мала право лише при безперервній сплаті оренди. А це вже питання до юридичної служби міської ради - чому з податкової не була взята довідка про повну сплату орендної плати ПП «Апостол і Ко» до поточної дати прийняття сесійного рішення 28 жовтня 2014р.?);

 - по-шосте: земельна ділянка ніколи не була вилучена з прибудинкової території будинку №19, що по вул Руській. Тому ділянку ще за каденції мера Левківа замаскували, приписавши її до вул. Валової, а навіть не до вулиці Д. Січинського. Реальна адреса земельної ділянки : вул. Руська,19!

- по-сьоме: під час реєстрації земельної ділянки податкова інспекція мала поцікавитись чому не сплачувалась орендна плата за земельну ділянку на протязі півтора року до продовження договору оренди міською радою.

Вже сьогодні має відбутися акція протесту тернополян проти забудови скверу. Початок о 10-ій годині.

 

Коментарі  

0 #1 тернополянин 08.05.2015, 18:03
У всіх відео орендодавцями показане подружжя Кайзерів, але як видно із документів (ternopoliany.te.ua/.../...) - власником ПП Апостол і Ко є такий собі Микола Ониськів. А чи це бува не той Микола Ониськів, про якого Автомайдан повідомляв, як про одного з "рішал", що працює під МРЕВ??? Напевно виникло бажання розширити "сфери впливу" і бізнесу. Але певно, що не все можна "порішати"!!!
Скарга

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ