Робота таких ринків має відповідати обов’язковим вимогам, які встановило Міністерство охорони здоров’я.
Головний державний санітарний лікар України розробив та затвердив перелік вимог щодо профілактики COVID-19 при торгівлі продуктами на агропродовольчих ринках:
- наявність реєстрації агропродовольчого ринку як оператора ринку харчових продуктів;
- допуск працівників та відвідувачів на територію ринку виключно за наявності вдягнутої медичної маски (респіратора);
- проходження безконтактного температурного скринінгу;
- наявність на кожному вході (в’їзді) на територію ринку диспенсерів з антисептиком;
- кількість відвідувачів, які одночасно перебувають на території ринку, не більше одного на 10 кв. м торговельної площі;
- відстань між місцями продавців – не менше трьох метрів, місця торгівлі мають бути обладнані захисними екранами між продавцями та покупцями (з плівки або пластику);
- проведення дезінфекції контактних поверхонь кожні три години, прибирання та дезінфекція всіх приміщень, включаючи стаціонарні торговельні місця в кінці кожного робочого дня;
- відсутність неконтрольованої (стихійної) торгівлі на прилеглій до ринку території;
- забезпечення постійного інформування відвідувачів щодо встановлених обмежень, яких необхідно дотримуватися;
- агропродовольчі ринки зобов’язуються дотримуватися вимог щодо профілактичних заходів протидії поширення COVID-19 та оперативного усунення порушень.
Контролювати дотримання санітарних вимог доручили Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів. Щодня не менше двох інспекторів служби мають контролювати дотримання вимог на ринку.
Цього ж дня у Тернополі відбулося чергове засідання міського штабу для боротьби з коронавірусом. На засіданні керівник міського управління Держпродспоживслужби розповів, що лише три ринки у Тернополі мають реєстрацію, про яку йдеться у рішенні уряду.
«Відповідно до однієї з вимог головного санітарного лікаря України ринок має бути зареєстрований, має мати експлуатаційний дозвіл. На даний момент у Тернополі є три ринки, які у нас є зареєстровані, які можуть працювати, але згідно з цих вимог, які були прописані у постанові», - розповів начальник Тернопільського міського управління Держпродспоживслужби Іван Гавришків.
Керівники ринків також взяли участь у засіданні оперативного штабу. За їхніми словами, вони не готові зараз до відкриття ринків.
Директор ТОВ «Тернопільський центральний ринок» Юрій Ворко розповів: «Станом на сьогоднішній день є два таких основних питання. Це відгородження між продавцем і покупцем, а також відстань між продавцями. Цей варіант ще потрібно відпрацювати, як практично це реалізувати».
Подібна проблема і на ринку ТзОВ ВІП-МАРКЕТ. Про це на засіданні розповів директор ринку Іван Супрунюк.
«Ми не зможемо забезпечити відстань між продавцями. У нас торгові точки знаходяться одне біля одного. І так само захисні завіси ми не зможемо поставити, бо люди звикли на ринку пробувати, торкатися товару і так далі. Ми говорили з підприємцями, вони просто не готові продавати. Обмежена кількість транспорту, мало відвідувачів з районів. Ми прийшли до того, що нам недоцільно відкривати ринки», - каже Іван Супрунюк.
Своїх колег підтримала і директор ТзОВ «ПРАЙМ ВЕСТ» (ринок «Оріон») Ганна Паньчук.
«Ми теж не готові працювати. І ризикувати здоров’ям людей ми теж не готові», - каже Ганна Паньчук.
Тож у Тернополі робота продовольчих ринків до 11 травня не розпочнеться.
На нараді оперативного штабу медики наголосити: вихід із карантину має бути поетапним. Зараз у Тернополі ситуація із поширенням коронавірусу краща, аніж в районах області, а тому різкий притік людей може погіршити ситуацію в місті. На цьому наголосив лікар-епідеміолог Тернопільського обласного лабораторного центру Володимир Паничев:
«На нашу думку, першими мають запрацювати об’єкти, що надають послуги для міського населення. Це дасть можливість уникнути значного, неконтрольованого напливу людей з районів. Тенденція зберігається: місто Тернопіль є острівцем відносної стабільності у цій ситуації і захворюваність по місту в інтенсивних показниках значно нижча, ніж захворюваність по області. Тому не хотілося б отримати після відкриття роботи закладів і установ значного притоку населення із приміських районів», - вважає лікар-епідеміолог Володимир Паничев.