Читайте нас в соціальних мережах

Хто відповідальний за високі тарифи?

Середа, 17 лютого 2016 08:56
Коли приходять чергові платіжки за комунальні послуги, часто замість слів залишається лише обурення, яке спрямовують проти будь-якої влади.

Хоча варто таки розібратися, що буде, якщо не платити  і, зрештою, хто ж таки відповідальний за тарифи.

Парламент

Пряму відповідальність за формування тарифів на ЖКГ несе парламент, який здійснює стратегічне управління державою. Саме народні депутати представляють наші інтереси, включно з питаннями формування тарифів. Перед виборами — це одна з найулюбленіших тем. Інколи її виносять на білборди і в рекламні ролики.

Отже, парламент затверджує кілька важливих рішень, які рано чи пізно вплинуть на те скільки ми заплатимо.

По-перше, коаліція у Верховній раді, до якої донедавна входили Самопоміч, Блок Петра Порошенка, Народний Фронт, Радикальна партія, затверджують персональний склад уряду, заслуховували його програму дій у 2014. Цього року не встигли. Коаліція несе повну відповідальність за те, що здійснює уряд, в тому числі, у сфері ЖКГ. Щоправда, сьогодні, окремі її члени, наприклад, “Самопоміч” - намагаються бавитися у “опозиційність”. Роблять це просто. Усі негативи пов’язані з роботою уряду критикують, хоча більше року тому їх запрошували до спількної роботи в уряді.

По-друге, саме парламент затверджує законодавчі зміни у процесі реформування ЖКГ. Наприклад, це стосується затверджених застарілих норм тепловитрат на людину для будинків без лічильника. Подекуди ці норми не змінювалися з часів 2006 року. Переглядати їх на місцях ніхто не має права. Це спільна робота уряду та парламенту.

По-третє, саме парламент затверджує найголовніший документ — бюджет на цілий рік. В цьому документі розглядається та затверджується в тому числі і питання тарифів

Уряд

Уряд здійснює фактичне і оперативне управління енергетичним сектором країни. Він напряму формує пропозиції до тарифів. Оскільки для уряду головне — це демонстрація фінансової ефективності, тобто, щоб головні державні підприємства працювали без збитків, то в уряді мало звертають уваги на такі “дрібниці” наскільки “підйомним” буде тариф для населення. 

Свого часу, сам прем’єр-міністр Арсеній Яценюк сказав, що готовий нести відповідальність за підвищення тарифів.Щоправда, таке підвищення мотивували благими намірами — реформами у сфер ЖКГ. Реформ таких, як переобладнання, зменшення витрат пального тощо, протягом останнього року не відбувалося. Про них тільки говорили. Ті, що відбувалися, є повноцінною заслугою місцевої влади.

Уряд фактично контролює діяльність і головного органу, Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг. Саме цей орган напряму формує тарифи і спускає схему формування тарифів теплогенеруючим підприємствам на місця. Часто місцеву владу просто ставлять перед фактом, не радячись особливо щодо позиції місцевої влади. Не варто забувати, що з легкої “урядової руки” Україна продовжувала і продовжує постачати газ на окуповані території Криму і Донбасу. 

Місцева влада

Основне завдання місцевої влади полягає в тому, щоб не допустити колапсу. Тут немає часу на “велику політику”. Всі повинні пам’ятати техногенну катастрофу у Алчевську у 2006, коли через аварійну зупинку котелень місто залишилося без тепла, а надворі був 35 градусний мороз. Тож місцева влада змушена шукати способи для модернізації опалювальної системи. Саме сюди у першу чергу спрямовують кошти. 

Міська влада може загалом впливати лише на одну складову тарифу — зменшувати споживання “дорогого тепла” за рахунок ефективного використання енергії і утеплення. Очікуючи зростання тарифів цим шляхом пішов Тернопіль. 

У Тернополі реалізується програма термомодернізації. Програма включає кілька напрямків. По-перше, це утеплення будинків. По-друге, це удосконалення опалювального обладнання, що дозволяє економити до 80 % газу. По-третє, це можливість людям самим регулювати температуру у своїх помешканнях. Нещодавно міський голова Сергій Надал озвучив плани на 2016 рік. За допомогою коштів міжнародних донорів, у Тернополі планується встановити ще 50-60індивідуальних теплових пунктів, що добре зарекомендували себе, як ефективний спосіб зменшення споживання тепла, а отже і економії коштів. 

Минулого тижня Тернопіль відвідав заступник посла Швеції в Україні Генріх Нурберг та керівники представлених в Україні шведських енергоефективних компаній. Під час зустрічі говорили про енергоефективність. Тернопіль знову буде долучено до проекту Уряду Королівства Швеція, в рамках якого Україні буде виділено 20 млн. євро. Левова частка цих коштів стосуватиметься енергоефективності та чистих технологій. 

Замість висновків

Як бачимо, на рівні міськвиконкому робиться все можливе, щоб тарифи були прийнятними для людей. Розуміючи тенденцію, подальшого зростання вартості енергоносіїв, міська влада йде шляхом підвищення енергоефективності міста. Цей процес не такий швидкий і потребує значних вкладень. За нинішню ж ситуацію відповідальність у повній мірі несуть на центральному рівні. Саме там блокується більшість реформ, які необхідні для сектору ЖКГ, і які могли зробити регіональні ініціативи загальнодержавними. 

Петро Іванів

 

Додати коментар