Читайте нас в соціальних мережах

Програму «Стимулювання створення ОСББ» свободівця Сороколіта підтримали усі без винятку депутати міської ради

Середа, 27 січня 2016 16:45
Депутати Тернопільської міської ради 26 січня затвердили «Програму підтримки та стимулювання створення ефективних об’єднань співвласників багатоквартирних будинків міста Тернополя на 2016-2018 роки».

Ініціатором та, власне, автором новинки виступив депутат міськради, голова постійної комісії з питань житлово-комунального господарства Іван Сороколіт.

 - Більшість з нас стикались з ситуацією, коли вивчивши скаргу мешканців пов’язану зі станом багатоквартирного будинку (зруйновані входи до під’їздів, старі гнилі труби, поламані елементи або відсутні лавочки, парканчики, дитячі качелі/гірки/пісочниці, відсутнє освітлення, поламані вікна чи двері у під’їздах та ін.)  ми погоджувались, що проблема дійсно потребує вирішення, але не могли або не можемо найти результативний спосіб її вирішення. Нажаль, з об’єктивних причин, написання депутатського звернення з констатацією факту не може бути ефективним інструментом,- каже Іван Сороколіт.

За словами депутата, проблеми почнуть системно вирішуватись лише тоді коли у кожному будинку будуть вмотивовані самоорганізовані власники-господарники.

- Практика показує, що найефективнішим способом стимулювання самоорганізації мешканців по утриманню власних багатоповерхівок є фінансова підтримка. Пропонована програма створює механізм з чіткими, справедливими й прозорими правилами (алгоритмом) надання фінансової підтримки з боку міської ради. Програма не забезпечує вирішення будь-якої проблеми, але описує процедуру, на яку максимальну суму підтримки для вирішення тої чи іншої проблеми можуть претендувати співвласники або управитель конкретного будинку. Яка ж ця сума – залежатиме від багатьох факторів: вік будівлі, кількість квартир, величина будинку, статусу заявника і визначається за формулою, - пояснює депутат.

У програмі виписана чітка процедура та перелік необхідних документів, котрі надаються для розгляду постійною депутатською комісією і згодом затверджуються відповідним рішенням виконавчого комітету. У випадку великої кількості звернень перевага надається заявникам на умовах співфінансування та функціонуючим ОСББ.

- Водночас Програма далеко не панацея від вирішення проблем житлового фонду міста. Наступним етапом буде внесення змін в міський бюджет з метою виділення коштів на її реалізацію. Через свою новизну є небезпеки щодо її втілення на практиці, вона в подальшому буде удосконалюватись. Якщо буде воля й бажання як депутатів, так і виконавчих органів влади, щоб вона запрацювала, - то вона обов’язково запрацює! Те, що воля депутатів є, показує одностайна підтримка депутатського корпусу при голосуванні, адже єдиним хто не підтримав її виявився я сам... - не встиг дійти від «трибуни» і натиснути кнопку «за» (сміється ред.) - підсумував Сороколіт.

 

Додати коментар