Читайте нас в соціальних мережах

18 вересня. Цей день в історії Тернопільщини

Четвер, 18 вересня 2014 08:25
18 вересня 1887 року в м.Тернополі народився педагог, учений-географ, професор Юзеф Сташевський (справжнє прізвище — Галічер). Автор “Географічного словника”, виданого 1935 році в Тернополі.
 
Урятований під час Другої світової війни О. Шіндлером. Помер 5 вересня 1966 р. у м. Варшаві (Польща).
 
 
18 вересня 1912 року в містечку Козова народилася правник, громадська діячка в діаспорі Анна Іллівна Чопек.
 
Разом з батьками в дитинстві покинула рідний край і оселилася в місті Бостон, штат Массачусетс. Блискуче закінчивши університет була прийнята на державну службу в Нью-Йорку, а згодом - у Вашингтоні.

Після війни Анна повернулася в Бостон, де заснувала свою власну юридичну практику. У 1945 році була призначена членом комісії, яка займалася справами переміщених людей, яких війна змусила покинути Батьківщину. У 1961 році - призначена помічником генерального прокурора штату Массачусетс, через деякий час - помічником окружного прокурора для міста Бостона.

Навіть на пенсії жінка продовжувала працювати - у 1990 році Анну Чопек обрано суддею. На цій посаді вона працювала два чотирирічні терміни. У 2004 році правнича школа Бостону England School of Law in Bostonв присвоїла їй звання почесного доктора юридичних наук за вагомий внесок у справу боротьби жінок за визнання їхніх професійних досягнень в царині права.

Протягом усього свого життя, Анна Чопек була активною діячкою української діаспори.

Померла 17 січня 2010 р. у м.Лос-Аламосі (США).
 
ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ