Читайте нас в соціальних мережах

16 вересня – цей день в історії Тернопільщини

Вівторок, 16 вересня 2014 09:25
16 вересня 1991 року свою роботу в телеефірі почала студія "ТV-4". Тоді це був перший недержавний регіональний телеканал західного регіону України.
 
Це були буремні часи, після московського путчу, через який перша передача вийшла не 1 вересня, як планувалося, а 16.
 
У 1991 році в ефірі булі задіяні три телевізійні частоти, так звані програми: Перша програма — УТ-1, нині Перший національний; Друга програма — Останкіно, нині Перший канал (Росія); Третя програма — УТ-2, УТ-3, Росія. Четвертою програмою став новостворений телеканал, звідси і назва - "TV-4". Цей телеканал також став першим у Тернополі.
 
 
16 вересня 1895 року в Тернополі народився польський піаніст і композитор єврейського походження Кароль Ратгаус (Кароль Rathaus). Помер 21 листопада 1954 р. у м. Нью-Йорку (США).
 
Музику він почав складати в ранньому віці, навчаючись у 1913-1914 роках в Академії театрального мистецтва і музики у Відні. Студії перервала його військова служба під час Першої світової війни.
 
В якості одного з улюблених учнів Франца Шрекера Кароль пішов за ним в Берлінську академію музики, де продовжив навчання. У 1920 році, вісля закінчення університету, Ратгаус отримав посаду викладача складу та теорії музики у Берлінській академії музики. Згодом створив свої перші композиції, які завоювали йому популярність та великий успіх. 
 
Композитор створив музику до опер та кінофільмів, заслужено здобувши визнання, як найвидатнішого кінокомпозитора Німеччини. 
 
У 1933 році митець покидає Берлін та їде в Париж, а згодом – у Лондон та Нью-Йорк, де продовжує творити.
 
Його творча спадщина включає в основному інструментальні твори: симфонії, оркестрові твори, серенади, сонати і балети. У Третьому рейху, його композиції були класифіковані як "дегенеративне мистецтво" і заборонені до виконання. 
 
ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ