Читайте нас в соціальних мережах

Цей день в історії Тернопільщини. 12 лютого

Середа, 12 лютого 2020 00:00

12 лютого 1882 року - у Києві народився військовий діяч, полковник УГА і начальник її штабу, генерал-хорунжий (посмертно) Армії УНР Євген Васильович Мєшковський. Помер від ран 9 липня 1920 р. і похований у м.Тернополі.

12 лютого 1886 року – у Чорткові народився оперний співак, драматичний актор, режисер Василь Коссак. Брат композитора, диригента й педагога Михайла Коссака та акторок і співачок Катерини Рубчакової і Марії Костів-Коссаківни, актриси Антоніни Дякової. У 1904-1932 роках працював у театрах Львова, Коломиї, Стрию.

12 лютого 1892 року – помер священик УГКЦ, письменник, громадський діяч, один із продовжувачів справи «Руської Трійці», діяч Головної Руської Ради, секретар «Руської Ради народної», уродженець Бережан Рудольф Мох. Він - автор перших оригінальних драматичних творів Західної України, також панегіричного, моралістичного і сатиричного характерів. Його збірка поезій «Мотиль» - друга в Галичині після «Русалки Дністрової» книжка, написана українською народною мовою.

12 лютого 1895 року - в Хоросткові Гусятинського району народився співак, громадсько-культурний діяч у діаспорі Олександр Явний. Помер у 1954 р. у США.

12 лютого 1920 року – помер  український священик, релігійний діяч, редактор, декан капеланів УГА, уродженець  с.Золотий Потік Бучацького району о.Яким Фещак. У 1919 р. служив відправи в сирітській захоронці сестер-служебниць Тернополя. З УГА перейшов р. Збруч коло Підволочиська. У Вінниці очолив польове духовенство І-го корпусу УГА. Помер від тифу в Чечельнику. «Монахом-лицарем» називали галичани Якима Фещака.

12 лютого 1945 року - у бою з переважаючими силами НКВС біля Оржівських хуторів Клеванського району на Рівненщині загинув командир УПА «Північ» Клим Савур - Дмитро Клячківський, який народився в м. Збаражі. Лицар Золотого Хреста Заслуги (1952, посмертно) та Золотого Хреста бойової заслуги 1-го класу (посмертно).

12 лютого 1947 року - на хуторі Заберезки Козівського району повстанці зустрілись з гарнізонниками. У ході перестрілки дістав поранення провідник «Сумний». По глибокому снігу він не міг відступити й убивши трьох радянських бійців «Сумний» застрелився. Його тіло забрали до Конюхів.

12 лютого 1955 року – в Теребовлі народився український журналіст, публіцист, Заслужений журналіст України, кореспондент інформаційного агентства «Укрінформ» Олег Снітовський.

12 лютого 2011 року – помер відомий тернопільський журналіст, краєзнавець, Володимир Сушкевич. Працював у криворізькій міській газеті «Червоний гірник», тернопільській обласній газеті «Вільне життя». Був оглядачем обласної газети «Свобода». У 1999 р. повернувся у «Вільне життя». Головна тема його творчості - давній та сучасний Тернопіль, його люди. Заслужений журналіст України, лауреат премії Національної спілки журналістів України «Золоте перо».

12 лютого 2014 року - міський голова Тернополя Сергій Надал заявив про готовність взяти на поруки активіста Євромайдану, тернополянина Андрія Шминдюка, якого затримали 23 січня у Києві на вул. Щорса. Йому інкримінували ст.294 Кримінального кодексу України - масові заворушення. Активісту загрожує покарання від 8 до 15 років позбавлення волі. 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ