Читайте нас в соціальних мережах

Виставили на продаж картини, які намалювали тернопільські військові під час реабілітації (фото)

Середа, 03 липня 2024 20:00
Картини, які написали бійці російсько-української війни під час реабілітації, продали на Тернопільщині.

Це відбулося під час виставки "Воїни світла" у Збаразькому замку. Про це розповіла "Суспільному" організаторка виставки Олена Хмельницька.

За її словами, військові писали картини під час арттерапії в тернопільських лікарнях.

Всього, каже Олена Хмельницька, представили 150 картин, які поранені воїни створювали від літа 2022 року. Авторів малюнків на виставці не було. Одну з картин за півтори тисячі гривень купила жителька села Максимівка Збаразької громади Надія Тлумацька. Жінка каже, картину передасть музею російсько-української війни у Збаражі.

"Насправді цій картині немає ціни. Певно нема тих грошей, які могли би бути рівноцінними цим картинам, адже це роботи наших захисників, які поранені, які приходять з фронту зі скаліченими тілами, але знаходять в собі сили підніматися і ще додавати духу нам", - зауважила організаторка. 

Проводить арттерапію для бійців разом з Оленою Хмельницькою художник Рустам Давлетов.

"Ми писали картини в психоневрологічній лікарні. Робимо це в столовій. Одна лікарка, я не знаю, як її звати, сиділа поруч і робила якісь свої справи. Сиділа і спостерігала, як ми це робимо. І потім, коли ми пройшли цей майстерклас, я вже збираю речі, стою коло неї і вона каже: "Ви не уявляєте, яку ви проводите колосальну роботу". Я відповідаю: "Дякую, ми намагаємося". Вона каже: "Ви не усвідомлюєте, тому що хлопець, з яким ви сьогодні працювали, тиждень тому поступив до нас в лікарню. Він вперше за тиждень з нами заговорив", - наголосив художник. 

Організаторка виставки – волонтерка з Рубіжного Олена Хмельницька каже, під час аукціону продали 4 картини бійців загальною вартістю 4700. Ці гроші, розповідає жінка, долучать до збору на необхідні речі для бійців на передовій.

"Запитів дуже багато: від 53 бригади, від 105 і 54 бригад, ми допомагаємо вже третій рік. Ми дротом допомагаємо, стабпунктом. Зараз хлопці дуже потребують генераторів, зарядних станцій, є потреба в машині. Тобто, збираємо кошти постійно. Відправляємо вантажі щотижня. Намагаємося допомагати чим можемо", - сказала волонтерка. 

Виставка "Воїни світла" у Збаразькому замку триватиме до кінця липня.

1440 4785 zqBZues9g5


Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ