Читайте нас в соціальних мережах

На Синевирі створюють штучні водоспади (фото)

Четвер, 27 червня 2024 18:30
Працівники національного природного парку "Синевир" створюють та відновлюють штучні водопади і перепади на руслах потічків та струмків парку. 

Про це йдеться на сторінці парку. 

"З давніх-давен відомо, що такі об’єкти допомагають регулювати потік води, що запобігає ерозії ґрунтів та руйнуванню русел. Завдяки їхньому функціонуванню, відбувається природне очищення води від осадів та різних забруднень. Також перепади створюють умови для існування різних видів гідробіонтів, що сприяє підтриманню екологічного балансу. Суттєво допомагають зменшити швидкість водного потоку, що знижує ризик повеней у нижніх частинах річки Теребля. Одним із підходів для їх створення є використання натуральних матеріалів. Це можуть бути камені, настил дерев'яних колод або спеціально висаджені рослини. Такі перепади гармонійно вписуються в природний ландшафт і є більш екологічно чистими", - відзначили у парку. 

Робота по зведенню перепадів на руслах річок та потічків парку передбачає створення серії перепадів у кожному природоохоронному науково-дослідному відділенні (ПНДВ) для регуляції водного потоку та запобігання ерозії.

Такі малі гідротехнічні споруди допомагають відновити природний гідрологічний режим і покращити умови для місцевих видів риб.

"Загалом будівництво та відновлення перепадів у нацпарку є важливим заходом для збереження природного середовища. Ці дії допомагають підтримувати екологічний баланс, захищають від повеней, покращують якість води та сприяють збереженню біорізноманіття. Розумне поєднання натуральних методів та інженерних рішень дозволяє досягти максимального ефекту в захисті природи цього унікального парку. НПП "Синевир" також приділяє увагу оновленню та модернізації інфраструктурних об'єктів. Зокрема, це стосується перекриття будівель дерев'яною дранкою. Використання цього природного матеріалу має кілька переваг. Насамперед - гармонія з природним оточенням, довговічність та стійкість до погодних умов і основне - екологічна безпечність", - наголошують спеціалісти. 

Такі роботи з облаштування об'єктів включають оновлення дахів будівель ПНДВ, КПП, бесідок, конструкцій інформаційних стендів, навісів арок та інших будівель парку.

 

 

 

 


Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ