Читайте нас в соціальних мережах

На 15 років тюрми засудили колишнього майора КДБ, який здав росіянам координати Яворівського полігону

Четвер, 23 травня 2024 20:58
Навідника удару по Яворівському полігону визнали винним у держзраді.

Йому призначили покарання у вигляді позбавлення волі на 15 років з конфіскацією майна

Таке рішення сьогодні ухвалив Галицький районний суд Львова.

Як встановили слідчі, колишній майор КДБ, 73-річний Олександр Косторний, який живе на Львівщині, 4 березня 2022 року через "Телеграм" передав росіянам карти Яворівського полігону з позначками військових обʼєктів.

А 13 березня ворог завдав масованого ракетного удару, внаслідок якого загинули понад 50 військовослужбовців, більше ніж 300 отримали поранення.

Прокурори довели, що Косторний співпрацював з агентами ФСБ від початку повномасштабної війни.

До слова, у молодості Олександр Косторний працював у відділі зовнішнього спостереження у КГБ, відомо також, що він закінчив Вищу червонопрапорну школу КГБ у Москві.

Після виходу у відставку у 1990 році у званні майора Олександр Косторний зберіг свої проросійські погляди і у наступні десятиріччя активної їх пропагував. Разом з іншим львів’янином Олегом Лютіковим він очолював громадську організацію «Російське товариство імені О. Пушкіна». Ця організація з 90-х років провадила свою діяльність у Російському культурному центрі Львова. Але у 2017 році усіх любителів «руского міра» звідти остаточно виселили, після чого створили тут «Дім воїна», де відбуваються заходи за участі українських військових, а також збирають допомогу на фронт.

У 2015 році, коли на сході України вже тривала розпочата росіянами війна, Олександр Косторний брав участь в події, яка вже тоді мала би привернути увагу українських спецслужб. Йдеться про «з’їзд російських та антифашистських організацій Львівщини та західної України» у Львові. На цьому «з’їзді» Косторний виступав з окремою доповіддю.

«За словами Олександра Косторного, ніхто з уроків історії висновків так і не зробив. Пропаганда ідей неонацизму, звеличення Бандери та Шухевича може призвести до повторної трагедії, що сталася з українським народом наприкінці 40-х – на початку 50-х років минулого століття», – переказують у звіті (VPN) суть цієї доповіді. Вочевидь, натякаючи на «повторну трагедію», Косторний мав на увазі період повоєнних репресій проти мирного населення Західної України і знищення спецслужбами українського збройного підпілля.

 


Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ