Читайте нас в соціальних мережах

Як тернополянам без шкоди для здоров’я вийти з посту: поради лікаря

Понеділок, 06 травня 2024 15:30
Вчора закінчився Великодній піст і мешканці Тернопільщини активно ходять в гості та куштують всілякі смаколики, мал. Звертаючи увагу на те, які насправді можуть бути наслідки, якщо різко вийти з тривалого голодування.

 

Після посту важливо поступово вводити продукти в свій раціон, починаючи з невеликих порцій овочів, риби і трохи м'яса, щоб дозволити організму адаптуватися без стресу і уникнути проблем з травленням, адже організм вже встиг звикнути до помірного та одноманітного раціону. Відтак,  перші дні після посту є критичними для здоров'я.

Тож важливо уникати раптових і значних змін у дієті. Чому не варто "накидатися" на їжу, якої не було в меню під час посту? Як правильно і безпечно повертатися до звичайного раціону, зберігаючи баланс між білками та овочами, та як впливає вживання алкоголю на вже адаптований до легких овочевих страв організм? Про це розповіла лікар-гастроентеролог Лариса Бойченко.

За її словами, після такого тривалого посту, потрібно поступово вводити в свій раціон певні продукти. Обов'язково має бути багато овочів, як це і було до Пасхи, а якщо вже і вживати м’ясо, то це має бути в обід і лише маленькими шматочками. Лікар радить після сніданку пити багато води протягом дня та забезпечити достатній фізичний рух. Активність допоможе організму легко і ефективно перетравлювати їжу.

«Для перших днів після посту ідеально підійдуть страви з менш жирних продуктів, таких як запечені або тушковані овочі. Хорошим вибором буде також риба, оскільки вона є пріоритетним продуктом, хоча традиційно в Україні на Пасху перевагу віддають м'ясу. Тому на обід можна дозволити собі невелику порцію м'яса. Ввечері, якщо ви включаєте молочні продукти в свій раціон, можна з'їсти сирну пасту або яйце разом з овочами», - каже лікар в коментарі УНН.

В наступні дні після посту можна трохи розширити раціон, але важливо збільшувати його об'єм поступово, протягом щонайменше кількох днів, до повернення до звичайного харчування. Це дозволить організму адаптуватися без стресу. Важливо дотримуватися того ж співвідношення: приблизно 70% дієти повинні складати овочі.

Також лікар надала рекомендації, щодо споживання алкоголю після посту.

"Все залежить від індивідуальних особливостей людини та її здоров'я. Для молодих, здорових людей невелика кількість алкоголю може бути прийнятною. У випадку з людьми похилого віку, неповнолітніми, або тими, хто має хронічні захворювання, я б не рекомендувала вживання алкоголю, особливо під час змін у раціоні", - каже гастроентеролог.

Так, вживання значної кількості алкоголю може призвести до проблем з травленням, спровокувати загострення гастриту, якщо він уже є, а також загострення хронічного холециститу. Особливо підшлункова залоза може відчути стрес, адже протягом 49 днів вона працювала у більш легких умовах завдяки овочевому раціону.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ