Читайте нас в соціальних мережах

Мала на нозі шостий палець: у Львові прооперували 16-річну тернополянку, яка не могла повноцінно ходити

Неділя, 05 травня 2024 14:30
У Львові прооперували 16-річну пацієнтку з Тернопільщини, яка не могла ходити без болю.

Як розповіли на Фейсбук-сторінці Західноукраїнського спеціалізованого дитячого медцентру, у дитинстві Христина перенесла хірургічне втручання, під час якого їй видалили зайвий палець на нозі. Проте після цього виникли ускладнення: мізинець неправильно ріс, викривився та заважав при ходьбі. Через біль та дискомфорт при ходьбі дівчина наважилась на повторну операцію.

"Мені важко було підібрати взуття. Зручно було ходити лише босоніж, у будь-якому взутті я відчувала біль та шалений дискомфорт", – зазначила пацієнтка.

Як розповів завідувач хірургічного відділення Богдан Романишин, проблеми у Христини виникли через те, що під час попереднього втручання не вдалось повністю видалити шостий палець.

"Залишилась плеснева кістка додаткового пальця, яка, зростаючи разом з дитиною, деформувала стопу і мізинець. Таку ваду можна виправити лише хірургічно. Наша операція полягала не лише у висіченні залишкової кістки. Ми провели також корегуючу остеотомію – пересікли кістки п'ятого пальця, щоб відновити його правильну анатомію", – поділився хірург.

За його словами, з діагнозом полідактилія у ЗУСДМЦ оперують до пів сотні пацієнтів щорічно. Зазвичай, за допомогою батьки звертаються одразу після народження.

Довідково. Полідактилія – це вроджений дефект, при якому дитина може мати додаткові пальці на руках або ногах. Така вада потребує хірургічного лікування. Здебільшого операцію для відновлення правильної анатомії кисті або стопи рекомендують проводити в ранньому віці, до 1 року.

439127522_931195709015552_3108114079821972379_n.jpg

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ