Читайте нас в соціальних мережах

"З першого снаряду хлопці влучили, і лиш тоді зрозуміли, що це був «БУК»", - розвідник Тернопільської артбригади

Четвер, 18 квітня 2024 18:30
Сьогодні молодий розвідник на псевдо "Перо" це "очі і крила" Тернопільської 44-ої артилерійської бригади імені Данила Апостола. 

Захисник розповів свою історію, як потрапив у бригаду, а також, що сьогодні вдібувається на фронті, пише 20 хвилин Тернопіль.

"Навчався в Київському національному університеті Т. Шевченка вищій математиці, коли закінчував магістратуру — відчув непереборне патріотичне бажання вступити до лав Збройних Сил України. Випадково мені запропонували підписати контракт з артбригадою з подальшою можливістю потрапити в підрозділах безпілотних авіакомплексів, — пригадує воїн, — саме в авіарозвідці я зміг би застосовувати уже набуті знання з техніки безпосередньо у навчанні, а пізніше — у бойових ситуаціях, тому й погодився, не вагаючись, та підписав контракт. Батьки попереджали, що це — складний життєвий вибір, однак, прийнятого рішення він змінювати і не планував. Це ще було до повномасштабного вторгнення, влітку 21 року. Пройшов курс молодого бійця, навчальний центр, там же зустрів велику війну. Минулого року, коли закінчився контракт, саме отримав нове звання і служба триває", - відзначив військовий. 

Найбільше вражає військовослужбовця у цій війні те, як швидко прогресують технології, все вдосконалюється.

"Спочатку було складно: не вистачало обладнання і людей, та ще й погодні умови додавали дискомфорту, — порівнює Перо. — Та невдовзі все змінилося, де спершу були проблеми з підвозом продовольства, виручали волонтери, завдяки їм стало легше працювати, це — всебічна підтримка, а далі налагодилося забезпечення. Зараз, бригада забезпечена всім необхідним за стандартами НАТО: амуніція, одяг, зброя. І, якщо не скрізь ідеально, то точно знають, що над цими питаннями працюють. Місцеве населення об'єднуються, щоб допомагати нам. Це особливо цінно, коли ми далеко від своїх, а часом необхідний терміновий ремонт техніки, чи якісь інші невідкладні питання — завжди готові допомогти. Люди розуміють, за що ми боремося".

Хоча, зважаючи на свою специфіку роботи, Перо звик довіряти лише найближчим — собі і своєму підрозділу: у найбільш критичних ситуаціях лише вони зможуть допомогти, адже найдосвідченіші і найбільш компетентні.

Допомагати артилерії — головні обов'язки розвідників. Найчастіші завдання команди — піднятися в небо, з засобами РЕБів «пройти» певну зону, перевірити її на виявлення ворожих цілей, ретельно виявляти ті об'єкти, які є пріоритетними для нанесення ударів. У них це називається дешифрування, оцінка території для подальшого відпрацювання артилерією, це дані, які постійно оновлюються.

"Я передаю цю інформацію командуванню в режимі реального часу,пояснює принципи розвідницької служби Перо, — іноді просять більш точно показати певну ділянку, далі підключається артилерія, роблять коригування для стрільби. Усе простежуємо безпілотниками. Це системи для глибокої тривалої аеророзвідки та коригування. Тут надзвичайно важливим є вміння залишитися непомітним для ворога. Щоб мінімізувати шанси виявлення — маскуємо стаціонарну систему, самого ж літачка приховати непросто. У будь-якого безпілотника гуде мотор, обираємо віддалені місця, працюємо з дружніми підрозділами ППО та РЕБ. Задача ребстанції — подавити сигнал, а частоти іноді сходяться і ти можеш залетіти в частину свого ребу і тут починається найцікавіше — вийти з подавлення і успішно продовжити роботу або повернутися".

Пташки допомагали виявляти серйозні ворожі цілі: ППО, зенітний ракетний комплекс «БУК», який артилерія знищила з першого пострілу. За такі досягнення команда отримала подяку від Верховного головнокомандувача.

Припускає, що бачив пускову систему російських ланцетів. При взаємодії з іншими підрозділами вдалося ліквідувати цілий екіпаж. Виявляли також САУ 2С19 «Мста-С» – самохідну артилерійську установку, установки типу «Буревії, «Піони» і ще чимало артилерійських систем, які приїхали до нас нищити і вбивати.

Найбільші цілі виявляли випадково.

"Якось проводили розвідку за графіком і на окупованих територіях запримітили щось невідоме замасковане, схоже на броньовану техніку,пригадує деталі найбільш вдалої розвідки, З першого снаряду хлопці влучили, і лиш тоді зрозуміли, що це був «БУК». Також  не раз спостерігаємо, як в зоні бойових дій противник відпрацьовує і по наших позиціях, і по цивільних, застосовує керовані авіабомби. Залишаються тільки прірви, втрачені домівки і загиблі мирні люди". 

 

 

 

 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ