Читайте нас в соціальних мережах

Прославляли "матушку-Русь": священника, який вів скандальний молебень у Лаврі, відсторонили (відео)

Вівторок, 15 листопада 2022 09:45
У Києво-Печерській лаврі під час богослужіння прославляли Росію.

Скандальне відео, яке розлетілось соцмережами, оприлюднив отець Михайло Омелян.

На записі у храмі співають про дзвін, який пливе над Росією та "пробуждается Матушка-Русь". Намісник Києво-Печерської лаври митрополит Павло прокоментував подію та підтвердив, що інцидент мав місце. 

Проте він заперечує, що парафіяни молилися за Росію, адже, за його словами, вказана пісня не є богослужбовим співом. Митрополит каже, що священника, який вів цей молебень, було відсторонено. Йому заборонено звершувати літургію.

"Виклали в інтернет, нібито в лаврі ми молимося за Росію і тому подібне. Це є факт неправдивий, тому що на літургії ми молимося до Бога за нашу державу, за наше військо, президента.

Це не є богослужбовий піснеспів. Деякі священники пишуть, що в часи, коли йде війна, тут нібито звершується богослужіння за Росію. Ми молимось за мир всього мира і всіх православних. Війна – це страшне горе, ми повинні милитись про одне – про мир у нашій державі, збереження кордонів, щоб не гинули наші люди", йдеться у відеозверненні митрополита Павла на офіційному YouTube-каналі Лаври.

Священник додав, що у храмі більше не виконуватимуть світські пісні.

Водночас СБУ відкрила за цим фактом кримінальне провадження. Там вважають, що у храмі звучали тези пропагандистського характеру, що вихваляють "русскій мір".

"Слідство здійснюється за ч.1 ст. 436-2 Кримінального кодексу України – виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії російської федерації проти України, глорифікація її учасників.

Наразі усі матеріали скеровані для проведення відповідних експертиз", повідомили у Службі безпеки.

1

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ