Читайте нас в соціальних мережах

Без хустки і в штанах: у церкві роз'яснили, як жінки мають приходити на Богослужіння

Середа, 24 квітня 2024 18:30
У православній церкві України роз'яснили, чи можуть жінки приходити у храми на Богослужіння у штанах і без хусток. 

"Немає в нашій церкві такої заборони. Та й в інших православних церквах світу (окрім мп, очевидно) подібних правил, які би забороняли зараз жіноцтву в брюках приходити до храмів, не існує. Для наших священнослужителів важливим є не те, в якому одязі людина приходить до храму, а головне – з якими бажаннями та духовними потребами", - відзначили в ПЦУ

За словами священників, міф стосовно заборони жінок у брюках у церквах взявся від фарисейської закваски і неправильного тлумачення (чи незнання) писання.

Найчастіше в контексті такої «заборони» посилаються на рядки зі Старого Завіту: «На жінці не повинно бути чоловічого одягу, і чоловік не повинен вдягатися в жіноче вбрання, бо мерзенний перед Господом Богом твоїм усякий, що робить це» (Втор. 22: 5). Але чи про жіночі брюки йшлося у тих рядках?

"В часи, коли писалися правила Старого Завіту, люди одягалися зовсім не так, як нині. І жінки, і чоловіки тоді носили схожий одяг: нижню сорочку, яку підперезували поясом, а зверху – туніку (плащ, накидку). У Біблійній енциклопедії Брокгауза зазначається: «Жіночий одяг був схожий на чоловічий, але все ж мав деякі відмінності… Одяг жінок був довший і ширший від чоловічого, і, ймовірно, виготовлявся з більш тонких тканин; верхній одяг мав рукави до зап'ясть. Жінки також носили пояси та плащі». Як бачимо, різниця в одязі не була принциповою, що спрямовує нас до висновку, що в згаданих рядках книги Второзаконня мова йшла про іншу, скоріше, внутрішню відмінність чоловічого/жіночого, і точно не про штани. Йшлося про заборону чоловікові вдавати з себе жінку, а жінці – чоловіка, відкидаючи Богом встановлену природну відмінність двох статей. Чи можна вважати сучасні жіночі брюки чоловічим вбранням? Звісно, що ні. Наприклад, шаровари, які у нашій культурі асоціюються з козацтвом, у багатьох південних і східних народів є елементом жіночого одягу. Або кілт (національний шотландський чоловічий одяг) чи інші подібні вбрання, хоча і подібні до жіночих спідниць, але виникли не як уподібнення чоловіків до жінок, а як відповідь на потреби місцевих умов життя", - наголосили у церкві. 

Священники  закликають не витрачати час на непотрібні суперечки і заборони, не судити інших людей за зовнішністю – особливо зараз, під час війни і великих втрат.

На зображенні може бути: 1 особа та текст «ΜΙΦ: Жинкам i д.вчатам не можна МОЖН дО храму заходити в брюках 1 開いなが»

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар