Читайте нас в соціальних мережах

Чи отримуватимуть ЛГБТ-пари благословення в Українській греко-католицькій церкві

Неділя, 24 грудня 2023 11:09
В Українській греко-католицькій церкві розповіли чи благословлятимуть ЛГБТ-пари.

УГКЦ відреагувала на декларацію Fiducia Supplican, яка передбачає дозвіл на благословення одностатевих пар. Там заявили, що вона не має юридичної сили для вірян їхньої церкви, оскільки вона стосується латинської, а не східних католицьких, повідомили в УГКЦ.

В УГКЦ заявили, що сім'єю називається союз між чоловіком та жінкою, тому дозвіл на благословення ЛГБТ не стосується їх.

Скандальна декларація не розглядає питання католицької віри чи моралі, у ній не подаються жодні приписи Кодексу канонів для східних церков та не згадуються східні християни. Декларація стосується суто латинської церкви і не має правової сили для вірних УГКЦ, зазначає 24 канал. 

В УГКЦ стверджують, що значення поняття "благословення" в УГКЦ та Латинській Церкві є відмінними. За традиціями візантійського обряду поняття "благословення" означає схвалення, дозвіл чи навіть наказ щодо певного виду вчинків, молитовно-аскетичних практик, зокрема окремих видів посту та молитви.

«Очевидно, що благословення з боку священнослужителя завжди має євангелізаційний і катехитичний вимір, тому в жодному разі не може суперечити вченню Католицької Церкви про сім’ю як вірний, нерозривний і плідний союз любові між чоловіком та жінкою», – повідомив глава УГКЦ Святослав.

Українська греко-католицька церква написала, що вони уникають двозначних жестів, висловлювань і понять, які б викривлювали чи спотворювали Боже слово та вчення Церкви.

Нагадаємо, Папа Римський Франциск 18 грудня схвалив декларацію про пастирське значення благословень. Таким чином католицька церква буде благословляти тих, хто "не живе за нормами християнської моральної доктрини, але смиренно просить бути благословенними".

При цьому вчення при шлюб лишилося незмінним – тобто гомосексуальні пари, як і раніше, не мають дозволу на вінчання. ЛГБТ-парам дозволено "спонтанні благословення, які більше схожі на жести народної побожності".

Особливий акцент у документі зроблено на тому, що молитви і жести під час благословення не мають нагадувати шлюбні – щоб не було "плутанини" і не називали "шлюбом".

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ