Читайте нас в соціальних мережах

Протести біля катедри у Тернополі: представники УГКЦ вийшли, щоб пояснити скандальне будівництво (ВІДЕО)

Вівторок, 11 липня 2023 14:00
У Тернополі біля Архикатедрального Собору відбулася зустріч представників Тернопільсько-Зборівської архієпархії УГКЦ та молодіжних організацій міста.

Сторони обговорювали скандальну реставрацію будівлі домініканського монастиря, повідомляє Суспільне.

Майже 20 представників молодіжних організацій зібралися біля Архикатедрального Собору на вулиці Сагайдачного у Тернополі. Розповіли, прийшли сюди, щоб отримати відповіді на запитання, зокрема, хто був ініціатором реставрації, чи передували цій реставрації історико-архітектурні дослідження та чому не було громадських слухань.

До людей вийшов декан тернопільського деканату Тернопільсько-Зборівської архієпархії Української греко-католицької церкви отець Віталій Козак та помічник економа Тернопільсько-Зборівської архієпархії УГКЦ отець Петро Порохонько. Вони розповіли, хто був ініціатором реставрації домініканського монастиря та як у проєкті реставрації з'явився мансардний поверх.

«Архітектор запропонував, Мінкульт це підтвердив. Мінкульт дав пораду змінити дахи та довести їх до певних рівнів. І Вербовецький продовжив розробляти цей проєкт», – розповів отець Віталій Козак.

Отець Петро Порохонько показав представникам громадськості документи. 

«Перший варіант, який запропонував архітектор, був для того, щоб зробити реставрацію, відновлення, ремонтні роботи. Коли подали паспорти фасадів на затвердження, ознайомлення, звернули увагу, що їх потрібно трошки змінити відносно будинку «Народний рух». Висоту їхню піднести, тобто, змінити фасади до такого рівня, щоби було комплексно», – зазначив отець Петро Порохонько.

Також о.Петро Порохонько розповів чи проводили обстеження будівлі монастиря і на основі чого зробили висновок про її аварійний стан.

«Я, наприклад, не спеціаліст в архітектурі, я не спеціаліст в будівництві. Якщо бажаєте почути фахову думку спеціаліста, який за це як генеральний підрядник несе відповідальність, який рекомендував певні речі, які мали бути зроблені чи плануються зробити, то лише він може пояснити, які проводили дослідження, фундамент, які робили сканування стін», - поділився отець Петро Порохонько.

Також отець Петро Порохонько розповів, на підставі яких документів проводять реставрацію будівлі колишнього домініканського монастиря.

«Від Мінкульту є дозвіл, один дозвіл на розроблення проєкту і затвердження проєкту. І від державної будівельно-архітектурної інспекції також є дозвіл на виконання будівельних робіт», - зазначив священнослужитель.

Присутні представники громадськості наголосили, що не хочуть втратити національну пам’ятку.

«Оскільки бачимо в цьому новому проєкті, що має відбутися зміна об’ємно-просторової композиції, це, наскільки я почитала, може в майбутньому зняти з цієї пам’ятки статус національної. Відповідно, ми втратимо одну з п’яти визначних у нашому місті пам'яток. Просили надати нам деякі документи, відповісти на конкретні запитання. На жаль, на більшість запитань ми не отримали відповіді, оскільки аргументують тим, що за це не відповідають, для цього є інший орган. Ми цього не знаємо, не компетентні. Відповідно, сьогодні намагалися на зустрічі зрозуміти, з ким громада має спілкуватися, чому були пропущені громадські слухання», - наголосила тернополянка Леся Чернець.

Детальніше у сюжеті Суспільного:

{be/l7MXN35_rk4{/be/l7MXN35_rk4remote}{/be/l7MXN35_rk4{/be/l7MXN35_rk4remote}remote}{/be/l7MXN35_rk4{/be/l7MXN35_rk4remote}{/be/l7MXN35_rk4{/be/l7MXN35_rk4remote}remote}remote}remote}{be/l7MXN35_rk4{/be/l7MXN35_rk4remote}{/be/l7MXN35_rk4{/be/l7MXN35_rk4remote}remote}remote}{be/l7MXN35_rk4{/be/l7MXN35_rk4remote}remote}{be/l7MXN35_rk4remote}https://youtu.be/l7MXN35_rk4{/be/l7MXN35_rk4remote}{/be/l7MXN35_rk4{/be/l7MXN35_rk4remote}remote}{/be/l7MXN35_rk4{/be/l7MXN35_rk4remote}{/be/l7MXN35_rk4{/be/l7MXN35_rk4remote}remote}remote}{/be/l7MXN35_rk4{/be/l7MXN35_rk4remote}{/be/l7MXN35_rk4{/be/l7MXN35_rk4remote}remote}{/be/l7MXN35_rk4{/be/l7MXN35_rk4remote}{/be/l7MXN35_rk4{/be/l7MXN35_rk4remote}remote}remote}remote} 1
ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ