Читайте нас в соціальних мережах

Столітню церкву оновлюють у сучасному стилі на Кременеччині – триває розпис храму (ВІДЕО)

Понеділок, 03 липня 2023 14:40
У столітньому храмі на Кременеччині триває розпис стін.

У селі Підлісці Кременецького району 110-річну церкву Святого Преображення розписують художники з Волині, повідомляє Суспільне.

Роботи виконують на замовлення священника та за кошти парафіян. Храм оновлять у сучасному стилі.

«Є перша ікона із зображенням народження Господа нашого Ісуса Христа, а з другої сторони – це народження Пресвятої Богородиці та їхнє Різдво. Будуть Скрижалі Завіту, 10 Заповідей Божих, вигнання Адама із Раю. Про порядок розміщення ми консультуємося з нашим майстром. Потрібно, щоб була створена та атмосфера саме у розписі храму. Тому що це споріднено також із молитвою. Адже те, що зображено на цих іконах – це сенс життя та буття церкви, воно проводить людину до спасіння», – зазначив отець Юрій Мазорчук.

Художники Ярослав Жупанюк – з Луцька, а Сергій Литвин – з Ковеля разом працюють понад 20 років. Розмалювали більше десяти храмів на Волині, Закарпатті та Рівненщині.

«Художник виражає своє Я, малює від себе, демонструє свій творчий погляд і своє уявлення на все життя та на предмети. Іконопис відрізняється тим, що відображає слово церкви. Він свого тлумачення не повинен виказувати. Творчість тут присутня, але лише в майстерності, в декорі», – пояснив Ярослав Жупанюк.

На Кременеччині розмальовують лише половину храму, бо частина роботи виконана іншими майстрами.

«Завжди ділимо цю роботу на дві частини, тобто він займається суто іконописом, я займаюся орнаменталістикою. Якщо залишається час, скажімо, потрібно доробити ікони, то я стаю і дописую ікони. Правда, не такої складності, не такого масштабу. Якщо залишаються орнаменти, то разом з Ярославом закінчуємо», – розповів Сергій Литвин.

Детальніше у сюжеті Суспільного:

dcfaf65516792d41.jpg

68aecd4fe52b7735.jpg

440c30af046f7737.jpg

294a13750fbf631f.jpg

10b69fe91aabc246.jpg

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ