Читайте нас в соціальних мережах

Свічки тернопільської майстрині зроблять свято у кожному домі

П'ятниця, 26 жовтня 2018 14:30
Частинку любові, тепла, натхнення тернопільська майстриня, художниця Катерина Крупніцька вкладає в кожну свічечку,  яку дівчина вже роки виготовляє власноруч.

 

Для багатьох жителів не тільки Тернопільщини, але й усієї України саме задоволення придбати Катеринину свічку. Люди зізнаються, що вироби дівчини гарно виглядають та сяють не тільки від вогню, але й від теплої енергетики, яку вклала у свої роботи майстриня.

Як розповідає сама пані Катерина, свічки використовують не лише як джерело світла. Різьблена свічка – чудовий елемент декору.

— Я вже шість років виготовляю свічки, не рахуючи перерви. Після школи здобувала художню освіту. На деяких із картин, які малювала, були зображені свічки. Тож мені якось захотілося відобразити їх не тільки на полотні, але й створити свої вироби, більше дізнатися про їхню символіку. В мережі Інтернет на окремих сайтах я натрапила на фото гарних свічок, більше прочитала про свічі, вивідала, як їх виготовляти. Потім довідалася, що на Івано-Франківщині живе один майстер-свічкар. Поїхала до нього переймати досвід. Коли підучилася трішки в чоловіка, купила собі усі необхідні матеріали для виготовлення свічок й сама зробила декілька, — зазначила майстриня.

Умілиця наголосила, що виготовляє свічки різних розмірів – від 12-13 см. до 23-х см. Для створення виробів Катерина використовує парафін. Сировину замовляє за кордоном. Готова свічка важить близько 600 грамів. Свічки під час горіння мерехтять, а прорізані елементи просвічуються, немов у ліхтариках.

— Для роботи мені потрібна форма для заливання парафіну. Тож на спеціальному станку я розплавлюю парафін, після чого занурюю її 30-40 разів у різні барвники – синій, зелений, фіолетовий. Кольори вибираю за бажанням. Потім за 10 хвилини я маю вирізьбити свічку, надавши їй потрібної форми. Якщо чекатиму довше, виріб може застигнути і я не зможу викарбувати на ньому потрібний елемент. На створення кожної свічки витрачаю однаковий час, не залежно від її розміру, адже занурюю їх однакову кількість разів. Серед матеріалів основними є гніт, парафін. Ціна останнього зараз, на жаль, зросла більш аніж удвічі, поділилася умілиця.

Майстриня розповіла, що попит на її свічки залежить від періоду. Зокрема, люди найбільше купують вироби дівчини перед Великоднем, Різдвяними святами, а також влітку.

43736318_178822993001387_7471606660960616448_n.jpg

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ