Читайте нас в соціальних мережах

Андрій Богданець: Поки одні воюють на фронті, інші в цей час не можуть скуповувати за безцінь нашу дорогоцінну землю

Середа, 13 грудня 2023 20:30
Юридичні особи мають отримати право на придбання земель сільськогосподарського призначення. Але не під час війни.

На цьому наголосив народний депутат з Тернополя Андрій Богданець.

– Також вважаю недоречним під час війни скасовувати обмеження у 100 га щодо максимальної площі земельних ділянок с/г призначення у власності одного громадянина України. Не повинно бути так, що одні воюють на фронті, а інші в цей час скуповують за безцінь нашу дорогоцінну землю, – зазначив Андрій Богданець.

За підтримки колег він подав поправки до прикінцевих положень Земельного кодексу, щоб перенести лібералізацію ринку с/г земель та провести її через 2 роки з дня припинення або скасування воєнного стану.

– Нагадаю, що згідно чинної редакції Земельного кодексу України з 1 січня 2024 року скасовується заборона для юросіб купувати с/г землю та обмеження на концентрацію таких земель в одних руках у  розмірі до 100 га (можна буде мати у власності до 10 0000 га с/г землі одному громадянину),  підкреслив Андрій Богданець.  

Політик пояснює, що метою таких обмежень при запуску продажу земель с/г призначення було поступове запровадження ринку землі, недопущення зловживань під час перехідного періоду та викупу значних обсягів землі у громадян за неринковими цінами, а також надання громадянам України часу для усвідомлення, що вони можуть бути ефективними власниками земельних ділянок.

– За задумом законодавців, коли ринок землі в Україні набув би цивілізованих форм та запрацювало б фінансування різноманітних проектів в аграрній галузі, власники таких земельних ділянок могли б організовувати органічне сільськогосподарське виробництво, міні-ферми та інші подібні форми аграрного виробництва. Але почалася повномасштабна війна, яка сильно вдарила по аграрній галузі, – додав Андрій Богданець.  

Різке зниження можливостей експорту с/г продукції, активні бойові дії на аграрних угіддях, мінування територій, призвели до різкого погіршення економічного становища українських підприємств та громадян. Все це суттєво впливає на вартість землі с/г призначення, що ставить під сумнів можливість та доцільність зняття відповідних обмежень щодо максимальної площі земельних ділянок в одних руках, а також вільного їх продажу юридичним особам, зазначає народний депутат.

– Та головне – це моральна складова. Усі повинні мати рівні права. І ті, хто в тилу, і ті хто на фронті, де сьогодні воює багато фермерів та працівників аграрного бізнесу. Оскільки війна триває, необхідно зберегти і мораторій на повну лібералізацію ринку землі. Про це неодноразово говорили народним депутатам і представники галузі, і ті, хто захищає сьогодні нашу країну,  підсумував Андрій Богданець.  

ОСТАННІ НОВИНИ

Коментарі  

0 #1 Григорій 14.12.2023, 10:23
Богданець, виявляється, не тільки в сільському господарстві дока, а дає поради поради про землю. А ще він хрестиком вишиває і займається ремонтом булочок. Унікум!
Скарга

Додати коментар