Читайте нас в соціальних мережах

Як визначити кількість і якість клейковини

Понеділок, 08 листопада 2021 12:55
Якість клейковини. Де краще придбати дане спецобладнання?  Що таке клейковина? Якість клейковини. Де краще придбати дане спецобладнання? Що таке клейковина?
Якість клейковини. Де краще придбати дане спецобладнання?  Що таке клейковина?

У більшості випадків пшеничне зерно використовують для випічки хліба та хлібобулочних виробів. Тому важливо зважати на умови вирощування, обробку та зберігання сировини, а також визначати потенціальні хлібопекарські властивості. Особливе місце серед цих ознак посідає клейковина. Виміряти її вміст можна за допомогою спеціальних приладів, які можна знайти на сайті https://www.olis.com.ua/ukr Оліс.

Що таке клейковина

Це особлива група білків, що знаходиться у насінні деяких рослин-злаків. Також до складу входить крохмаль, азотисті речовини, цукор та мінеральні речовини. Синонім назви – це всім відомий глютен. З латинської мови термін переводиться як «клей». Дійсно, властивості цих речовин надзвичайно схожі.

Клейковина міститься у пшениці, житі, вівсі, ячмені. Саме завдяки глютену вівсяна каша надзвичайно в’язка, а з пшеничної муки можна зробити природній клей – клейстер.

Клейковина – це важливий показник високої якості пшеничного зерна, з якого згодом зроблять борошно. При поєднані продукту з водою утворюється гливка тягуча маса, яка згодом стає пружною.

Глютен впливає на газо-утворення та його утримання всередині тіста. Саме від нього залежать такі показники як пухкість, м’якість, пористість, що особливо важливо при випіканні хліба, булочок, різноманітних тортів і тістечок.

У кулінарії клейковина – це компактна гумоподібна маса, яка залишається після обережного розмивання пшеничного тіста у воді. Після видалення водорозчинних речовин, крохмалю, клітковини у воді залишається пружний та еластичний нерозчинний згусток. Це так звана сира клейковина.

Якість клейковини

Як визначити, чи якісна клейковина? Існує декілька показників:

  • Колір – світлий чи темний. Перший свідчить про високу якість, другий – про погану.
  • Пружність – здатність повертатися до початкового стану після розтягування та надавлювання.
  • Розтяжність – здатність розтягуватись у довжину. Буває короткою, середньою або довгою. Залежно від цього показника, клейковина поділяється на 3 типи, де перший – найкращий, третій – найгірший.

На кількість і якість клейковини у зерні впливають різні чинники. Серед них – особливості сорту, умови вирощування, обробки, зберігання (вологість, температура, проростання, шкідники). Також на показники можуть впливати умови відмивання, температура води тощо.

Прилади для вимірювання клейковини

Найчастіше якість та кількість клейковини вимірюють ручним способом у лабораторіях. Для цього із зерна роблять борошно, а потім – тісто. Проте спростити та пришвидшити процес можна за допомогою спеціальних приладів. Наприклад, для розмелення зерен користуються спеціальним лабораторним млином, а для замішування тіста – тістомісом.

Далі вам знадобляться такі агрегати:

  • прилад для видалення клейковини;
  • прилад для промивки;
  • вимірювач деформації;
  • визначник індекса;
  • система для визначення кількості і якості.

Таке обладнання допомагає швидко та без проблем визначити усю необхідну інформацію.

Де краще придбати дане спецобладнання?

Спеціальну техніку для визначення кількості та якості клейковини слід купляти тільки у перевірених виробників. Інтернет-магазин Оліс пропонує придбати підприємствам прилади, без яких неможливо впоратись з поставленими завданнями. У нас ви знайдете не тільки агрегати для вимірювання клейковини, але й інше необхідне спецобладнання для діагностування за оптимальними цінами.


Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ