Читайте нас в соціальних мережах

22 серпня. Цей день в історії Тернопільщини

Четвер, 22 серпня 2019 00:00

22 серпня 1568 року - возний доповів в суд скаргу про завдані йому образи, а також поранення пану Казимиру Ледницькому і грабунок в нього меча урядником дружини Кременецького старости княгині Ганни Збаражської під час вимоги ними в її маєтку в селі Поворськ повернути дворову жінку, яку забрав той урядник.

22 серпня 1914 року - оголошення Канцелярії Тернопільського губернатора про загальну мобілізацію в Заліщицькому повіті.

22 серпня 1922 року – американська газета «Свобода» повідомила, що до прикордонних станцій на Збручі - Волочиська, Гусятина, Сатанова та інших - прибула спеціальна радянська комісія. Оскільки торгівля з Польщею має відбуватися тільки за посередництва «Зовнішторгу», то всі товари, «перепачковані з Галичини і Волині», підлягають конфіскації. Отож комісія проводить ревізію у купців, конфіскує товар, вартість якого обчислюється «грубими мільйонами». У зв'язку з цим, писала газета, на Великій Україні деякі товари, головно мануфактура, підскочили на 100 та більше відсотків

22 серпня 1926 року – газета «Діло» писала: «Звільна і в Підгаєччині обновлюється громадське життя. Спроби обновлення руханково-пожарничих товариств “Січ” і “Сокіл” покищо не дали ніяких вислідів ізза різко негативного, хоч безправного становища властей, які навіть в тих спробах добачують “антипаньствові” наміри. Зате вдалося відновити рух читальняний, кружки У. П. Т., а в першій мірі зорганізовано кооперативний рух».

22 серпня 1942 року - з приходом радянських військ у Довжанці Тернопільського району відновлено діяльність колгоспу ім. Хрущова, який згодом перейменували у колгосп ім. 40-річчя компартії України.

22 серпня 1946 року – в с. Козівка Тернопільського району народився український співак (тенор), педагог Йосип Сагаль. Заслужений працівник культури України. Премії конкурсу імені Соломії Крушельницької (1988 р., 1991 р.), імені Братів Богдана і Левка Лепких, міжнародних і республіканський конкурсів вокалістів. «Людина року» (2003 р., Тернопіль).

22 серпня 1989 року - виконавчий комітет Тернопільської обласної Ради народних депутатів вніс в адміністративно-територіальний устрій окремих районів такі зміни:у Борщівському районі утворив Горошівську сільраду з центром в селі Горошова; уточнив найменування села Коралівка на Королівка і утворив у цьому селі Королівську сільраду; у Гусятинському районі утворив Сороківську сільраду з центром в селі Сорока; у Теребовлянському районі утворив Бронгалівську сільраду з центром в селі Бронгалівка і сільській Раді підпорядкував села Вага Надрічненської і Михайлівка Котузівської сільрад; взяв на облік село Пантелиха і підпорядкував його Соколівській сільській Раді.

22 серпня 1991 року – Підгаєцька міська рада затвердила герб міста. На синьому полі розташована золота міська брама з двома вежами й відкритими воротами. Обидві вежі мають по одній бійниці й завершені трьома бланками (зубцями). В отворі воріт золота літера «П» над срібним півмісяцем ріжками вгору, нижче зображений золотий лапчастий чи козацький хрест (з розширеними рамками). Проекти запропонували Андрій Гречило та Іван Сварник.

22 серпня 2010 року -  напередодні Дня Державного Прапору України та з нагоди відзначення Дня незалежності України, в Тернополі була проведена акція «Ровесник Незалежності». На цій акції було розгорнуто найдовший прапор України завдовжки 9,5 км та завширшки 0,75 м. Цієї довжини вистачило, щоби оточити весь Тернопільський став. До акції було залучено 2010 учасників-ровесників Незалежності України. Рекорд було занесено до Книги рекордів України. 

22 серпня 2015 року - в Кременці перепоховали тіло загиблого в АТО місцевого мешканця, 29-річного добровольця Миколи Чорного. Зник разом із другом Андрієм Романенком у районі поблизу міста Дебальцеве 2014. Згодом з'явилася інформація про те , що він живий, але в полоні. Знайшли похованим (6 вересня) у Дніпропетровську за експертизою ДНК. 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ