Читайте нас в соціальних мережах

20 серпня. Цей день в історії Тернопільщини

Вівторок, 20 серпня 2019 00:00

20 серпня 1651 року – на Житомирщині помер український князь, польський полководець, воєвода руський Єремія (Ярема) Вишневецький, власник володінь на територіїх сучасної Тернопільщини. Перепохований у Польщі.

20 серпня 1904 року – в с.Базар Чортківського району народився єпископ Української Греко-Католицької Церкви, перший апостольський екзарх для українців греко-католиків у Франції владика Володимир Маланчук. 26 квітня 1931 року прийняв священичі свячення. Єпископська хіротонія відбулася 19 лютого 1961 року в Вінніпезі (Канада). Єпископ Володимир Маланюк був активним учасником II Ватиканського собору. 27 листопада 1982 року Папа Римський Іван-Павло II прийняв зречення владики з уряду апостольського екзарха у зв'язку з досягненням ним віку 75 років. Відійшовши на заслужений відпочинок, єпископ Володимир Маланчук повернувся до монастиря отців Редемптористів у Канаді, де й помер 29 вересня (за іншими даними — 28 вересня) 1990 року.

20 серпня 1908 року - в с.Синява Збаразького повіту народився релігійний діяч, греко-католицький священик о.Степан Колтунюк. У 1935 році рукопокладений і направлений  в с.Бариш Бучацького повіту помічником пароха і катехита.  Згодом його переведено у м.Бучач.  Через відмову перейти на московське православ’я у 40-их роках таємно виїжджає на  Збаражчину, де переходить на нелегальне становище.  Пsд тиском КДБ й райкому партії виїжджає у  м.Великі Дедеркали,  а потім у Ланівці. Проживаючи на нелегальному становищі,  працюючи в різних місцевостях та після виходу на пенсію постійно займався душпастирською діяльністю. Церковні обряди виконував у приватних помешканнях, підвалах, лісах,  цвинтарях. У підпіллі підтримував зв’язки з багатьма священиками.  Завдяки їхній невтомній діяльності збереглась УГКЦ на Україні.

20 серпня 1914 року - в c.Дубівці Тернопільського району прибула і переночувала сотня черкесів, які багатьох мешканців пограбували і побили.

 20 серпня 1920 року - повітовий ревком у Тернополі видав наказ про взяття на облік у місті й повіті всіх товарів і продуктів. У цьому документі говорилося, що власники магазинів і складів, які не будуть подавати відомості про всі наявні в них товари і продукти або подадуть відомості невірні, "будуть підлягати найсуворішій карі революційного часу - розстрілу, а майно все їх буде конфісковано". Конфіскація, арешт і погроза розстрілом ставали головними дієвими засобами у політиці більшовиків в Галицькій СРР.

20 серпня 1935 року – у с.Сороки Бучацького району помер адвокат, доктор права, комісар Бучацького повіту в період ЗУНР, громадський діяч Іларіон Боцюрків.

20 серпня 1940 року - в Москві було висвячено в єпископи з титулом Житомирського, колишнього намісника Почаївської Лаври, архимандрита Дамаскина (Малюту). Брав участь у єпископському соборі під головуванням Алексія (Громадського) у Почаївській лаврі, на якому було утворено Українську Автономну Православну Церкву. У 1943–1944 роках -тимчасово керував Кременецькою єпархією. У березні 1944 - заарештований й відправлений до концтаборів ГУЛАГ СССР. Ув'язнення відбував на Сірому Клину, під Омськом, де невдовзі помер.

20 серпня 1941 року – створено генеральну округу «Волинь і Поділля» райхскомісаріату «Україна», до складу якої увійшла територія Кременецького повіту Волинського воєводства. На окупованих землях адміністративні функції виконували німецькі військові власті.

20 серпня 1942 року – нацисти знищили р ґетто в Шумську. З 12 березня 1942 року тут перебувало 2 тис. 432 євреїв, що походили з Шумська та з навколишніх сіл. Територія ґетто було обгороджена дерев’яною стіною заввишки 3-4 м. Людей морили голодом, відправляли на важкі фізичні роботи, зокрема на будівництво шосе та лісопильні. З 12 по 20 серпня 1942 р. німецькі каральні органи разом з допоміжною поліцією вивезли з ґетто окремими партіями на околиці Шумська до піщаного кар’єру більшість євреїв. Їх розстрілювали по 200-300 осіб, а потім закопували у виритих заздалегідь ямах. Деяким євреям вдалося деякий час переховуватися у спеціальних схованках на горищах та в бункерах, виритих під будинками в ґетто, однак згодом їх знайшли та розстріляли. Небагатьом вдалося втекти з ґетто до лісу й врятуватися.

20 серпня 1945 року - в с.Лежанівка Гусятинського району троє повстанців потрапили у засідку НКВД. Вояк “Сергій” загинув, а інший був поранений.

20 серпня 1952 року – помер релігійний діяч, єпископ Українського екзархату РПЦ, архієпископ Львівський та Тернопільський Фотій (в миру - Борис Олександрович Топіро). Посідав цю кафедру з 27 грудня 1951 року й до самої смерті.

20 серпня 2010 року – рішенням Тернопільської обласної ради про створення гідрологічного заказника місцевого значення «На Куті», розташованого у Тернопільському районі, в межах водно-болотного масиву, що в заплаві річки Гнізна, між смт.Великі Бірки та с.Дичків. Заказник є регулятором водного режиму Гнізни, місцем зростання водно-болотної рослинності, характерної для Західного Лісостепу та місцем розмноження, скупчення, проживання багатьох видів водно-болотної флори і фауни.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ