Читайте нас в соціальних мережах

13 серпня. Цей день в історії Тернопільщини

Вівторок, 13 серпня 2019 00:00

13 серпня 1807 року - у с.Камінна Гора (нині приєднано до с.Завалова Підгаєцького району) народився польський повстанець, поет, літературний критик Луціан Сємінський. Помер у 1877 р. у м. Кракові (Польща).

13 серпня 1916 року – завершився Брусилівський прорив - наступальна операція Південно-Західного фронту російської армії проти австро-угорських і німецьких військ під час Першої світової війни. Проведена чотирма російськими арміями під командуванням генерала від кавалерії Олексія Брусилова на фронті від Луцька до Чернівців. У ході операції було завдано серйозної поразки австро-угорській армії, окуповано деякі території Волині, Галичини та Буковини. Зруйновано центр міста Язловець. Зокрема, було повністю знищено міську ратушу.

13 серпня 1917 року - австрійська влада пообіцяла допомогти в ремонті тернопільського парафіяльного костелу Пресвятої Діви Марії Неустанної Помочі після воєнних руйнувань. Завдяки допомозі генерала барона Едуарда фон Бем-Ермолі було відремонтовано орган.

13 серпня 1922 року – у Чорткові народився вчений-географ, професор, ректор Українського вільного університету в Мюнхені Роман Дражньовський. Активний молодіжний діяч, в часі Другої світової війни перебував в рядах дивізії «Галичина». Після еміграції до США працював укладачем мап Колумбійського університету. 1972 року Український Соціологічний Інститут випустив друком під його редакцією «Фізичну карту України». 1974 року Діловий комітет земляків Чортківської округи випустив друком «Історично-мемуарний збірник Чортківської округи: повіти Чортків, Копичинці, Борщів, Заліщики» його авторства та Богдана Стефановича. 1986 року виходить друком в його редакції книга «Хрестоматія тисячоліття хрещення Руси-України». У 1995–1996 роках був ректором Українського Вільного Університету в Мюнхені. Професор географії.

13 серпня 1933 року - на священика рукоположено майбутнього блаженного священомученика УГКЦ о. Віталія Байрака. Народився 24 лютого 1907 р. у с.Швайківці на Тернопільщині. 4 вересня 1924 р. вступив до монастиря оо. Василіян. Із 1941 р. - ігумен Дрогобицького монастиря. 17 вересня 1945 р. НКДБ арештувало отця, а 13 листопада його засуджено на 8 років позбавлення волі у ВТТ із конфіскацією майна. Помер перед Пасхою 1946 року після сильного побиття у Дрогобицькій тюрмі.

13 серпня 1935 року - у м.Тернополі помер священик, довголітній парох у с. Босир на Чортківщині, громадсько-освітній і кооперативний діяч, делегат УНРади ЗУНР від Гусятинського повіту о.Северин Матковський

13 серпня 1938 року – помер український театральний актор, уродженець с.Гадинківці Гусятинського району Євген Захарчук. Працював актором театру товариства «Руська бесіда» у Львові, в театрі Миколи Садовського у Києві, у Київському театрі «Веселий жарт», редактор часопису «Державні вісті», від 1925 — актор Українського народного театру в Харкові, Київського польського державного театру. Восени 1932 переїхав до Москви, працював у театрі ЧА, потім — Московському українському державному театрі. 1936–1937 — актор польського театру в Мінську. В квітні 1937 Захарчук заарештований органами НКВС у Києві; в жовтні того ж року засудили до розстрілу. Реабілітований у вересні 1994.

13 серпня 1940 року – у газеті «Вільне життя» вміщено оголошення про набір учнів на перший курс фельдшерсько-акушерської школи, яку відкривали в Тернополі 1 вересня. Але з певних причин школу перенесли у Кременець. Тепер це Кременецьке медичне училище.

13 серпня   1941  року  -  розпорядженням уряду губернатора дистрикту Галичина затверджено діяльність служби Державного страхування у м.Львові та в перспективі поширення діяльності цієї служби в Дрогобицькій, Станіславській та Тернопільській областях.

13 серпня 1942 року – перша згадка про табір примусової праці для євреїв-чоловіків у Тернополі. Існував до 23 липня 1943 р. В’язні працювали на фірму Рекмана. Називався також "Рокитянським табором”.

13 серпня 1949 року - у с.Волиці Лановецького району народилася заслужена журналістка України, публіцистка Галина Мацейків. Після закінчення в 1975 р. факультету журналістики Львівського університету працювала редактором Лановецького районного радіомовлення, тернопільської районної газети «Шляхом Ілліча» (з 1991 р.- «Подільське слово»), авторка та ведуча програми «Погляд зблизька» на «ТV- 4».

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ