Читайте нас в соціальних мережах

9 серпня. Цей день в історії Тернопільщини

П'ятниця, 09 серпня 2019 00:00

9 серпня 1805 року - засновано Бережанську гімназію.

9 серпня 1924 року – в Тернополі народився український військовик Мар'ян Цьолко. У 1943 він, одним з перших, зголосився до дивізії «Галичина». У ранзі хорунжого працював при штабі генерала Павла Шандрука, який в цей час переорганізовував Дивізію на 1-шу Українську дивізію УНА. По закінченні війни Цьолко опинився в Італії, згодом – у США.

9 серпня 1925 року – в с.Базниківка Бережанського району народився український військовик, громадський діяч Левко́ Багла́й  (псевдо «Дмитро», «Чабан», «Радист»). Воював в Українській національній армії. Потрапив у полон до англійців, 1948 звільнений, проживав у м. Ноттінгем. Голова відділу Союзу українців у Великій Британії. У лютому 1951 погодився бути розвідником в Україні. Згодом Баглая перекинули літаком у Польщу, де він загинув неподалік Любачева у Синівських лісах.

9 серпня 1932 року - священичі свячення з рук митрополита Андрея Шептицького отримав уродженець с.Івачів Горішній Тернопільського району, майбутній блаженний новомученик УГКЦ о.Зенон Ковалик.

9-10 серпня 1942 року - німецькі карателі розпочали ліквідацію ґетто в м.Кременець. У ці дні за містом в колишньому тирі Якутського полку було розстріляно близько 5 тис. дітей, жінок та євреїв похилого віку. Розстріли з пістолета у потилицю здійснювали гестапівці, трупи складали у спеціально виритий канал, перед розстрілом з євреїв знімали одяг та забирали коштовності і прикраси.

9 серпня 1944 року - спеціальним указом Президії Верховної Ради СРСР назва нашого міста було «уточнена» з Тарнопіль (Tarnopol) на Тернопіль. Також було перейменовано область з Тарнопільської на Тернопільську.

9 серпня 1945 року – після арештованого більшоваиками о.Василія Величковського настоятелем монастиря Успіння Пресвятої Богородиці в м.Тернопіль став о.Петро Козак. Був ігуменом обителі до серпня 1946 року.

9 серпня 1945 року - у лісі поблизу с.Кривче Борщівського району  підрозділ НКДБ виявив захоронку ОУН. У перестрілці загинули 7 оунівців, серед них надрайоновий провідник СБ Микола Сарабуй ("Клим", "Шелест") і районовий провідник СБ "Тарас" (справжні ім’я та прізвище невідомі).

9 серпня 1945 року - енкадебісти викрили повстанців у печері Глинка-1 поблизу с.Верхнє Кривче Борщівського району  і наказали здатися. Тоді біля входу до печери розпалили вогонь, сподіваючись, що дим викурить українських вояків. Уночі з 9 на 10 серпня обложені закидали вихід із печери гранатами і почали прориватися з оточення. Живими вибралися Петро Олексин ("Гонта" (1926–1946), згодом загинув у перестрілці) і "Шелест" (прізвище невідоме). Дмитро Головатий ("Гала") і Степан Чарнецький ("Твердий") – обидва з Гермаківки – загинули.

9 серпня 1991 року – перша виставка у Тернопільському обласному художньому музеї. Експонувалися твори Андрія Петрика.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ