Читайте нас в соціальних мережах

7 серпня. Цей день в історії Тернопільщини

Середа, 07 серпня 2019 00:00

7 серпня 1906 року – в с.Бурдяківці Борщівського району народився  український графік і живописець Леопольд Левицький. Під час навчання захоплюється лівими авангардовими ідеями, він входить до складу прокомуністичної "Краківської групи". В 1932 року з групою однодумців організував виставку, яка через свою соціальну спрямованість і гостру тематику творів («Павук», «Тюрма», «Боротьба робітників з поліцією») не сподобалася владі і була закрита. Леопольда на чотири місяці ув'язнили, а згодом виключили з Академії. Після вересня 1939 року Левицький очолив у Чорткові міську Раду. Проте він був передусім художником. 1946 року оселився у Львові. Помер митець з різцем у руці за робочим столом 14 травня 1973 р. Похований у Львові, на Личаківському цвинтарі.

Із 6-7 серпня 1914 року землі Тернопілля стали місцем найзапекліших боїв на Східному фронті Першої світової війни.

7 серпня 1945 року - в криївці у Струсівському лісі на Теребовлянщині загинув, разом з п’ятьма побратимами, повітовий провідник ОУН Зборівщини Петро Романів (“Мур”).

Станом на 7 серпня 1951 року,  на виконання постанови Ради міністрів СРСР №189-88 сс «Про виселення куркулів із сім’ями з території Волинської, Дрогобицької, Львівської, Рівненської, Станіславської, Тернопільської, Чернівецької та Закарпатської областей Української РСР», із Західної України радянською владою планувалося виселити 1 тис. 240 «куркульських» господарств (4 тис. 641 осіб).

7 серпня 1958 року – в с.Кордишів Шумського району народився режисер-постановник, мистецтвознавець, громадський діяч, депутат Тернопільської обласної ради, директор департаменту культури, релігій та національностей Тернопільської облдержадміністрації Григорій Шергей.

7 серпня 1967 року – в с.Вовківці Борщівського району народився  журналіст, військовий історик, архівіст, громадський діяч Ігор Крочак. Голова Тернопільського громадського інформаційно-координаційного пункту підтримки ВМС Збройних Сил України. Прес-секретар і координатор волонтерської групи громадської організації «Схід та Захід єдині» зі співпраці із засобами масової інформації.

7 серпня 1991 року - було освячено відбудовану капличку на джерелі св.Анни в с.Лішня Кременецького району.

7 серпня 2010 року – у с.Лішня Кременецького району було освячено Хрест та камінь під будівництво духовного комплексу на честь святої праведної Анни.

7 серпня 2012 року – у Тернополі відкрилася пивоварна ресторація "Ковчег".

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ