Читайте нас в соціальних мережах

6 серпня. Цей день в історії Тернопільщини

Вівторок, 06 серпня 2019 00:00

6 серпня 1918 року – в с.Соколів Бучацького району народився  український громадський діяч у Великій Британії, меценат в Україні Василь Панькевич. Вступив в добровольчу Дивізію «Галичина». У 1947 році його разом з іншими полоненими був перевезений до Великої Британії, через 1 рік був звільнений з англійського полону. Співорганізатор створення Союзу Українців Великої Британії, ініціатор численних заходів українців-емігрантів. Фундатор церкви св. Миколая в рідному Соколові. За його фінансування: встановлено пам'ятний хрест край села, збудовано на цвинтарі капличку, зведено могилу полеглим «За віру Христову», встановлено у селі пам'ятники Тарасу Шевченку, Лесі Українці, поставлено хрест з нагоди 2000-ліття Різдва Христового, вийшла друком книжка «Село Соколів. Минувшина і сьогодення».

6 серпня 1941 року - оголошення голови Управління м.Тернополя про обов’язкову повинність єврейському населенню носити розпізнавальні знаки.

6 серпня 1945 року - обласне управління військового комісаріату було передислоковане  з Чорткова у м. Тернопіль.

6 серпня 1950 року - в с.Берем'яни Бучацького району народився український аграрій і політичний діяч Павло Гайдуцький.

6 серпня 1966 року - у Нью-Йорку (США) помер педагог, історик, доктор філософії, член-кореспондент УВАН, уродженець Чорткова Леонід Соневицький.

6 серпня 1972 року – в Канаді помер адвокат, доктор права, офіцер Легіону УСС та УГА, один із засновників УВО, громадсько-політичний діяч, уродженець с.Голгоча на Підгаєччині Осип Навроцький.

 

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ