Читайте нас в соціальних мережах

2 серпня в історії Тернопільщини

П'ятниця, 02 серпня 2019 00:00

2 серпня 1870 року - у с.Воловці Горлицького повіту (нині – Польща) народився професор Тернопільської української гімназії, міський комісар м. Тернополя в період ЗУНР, доктор біологічних наук і професор Київського інституту обліку та розподілення Семен Сидоряк. Помер у 1947 р.

2 серпня 1885 року – у Тернополі, на концерт хору товариства «Руська бесіда», в складі якого виступала юна співачка Соломія Крушельницька, відвідав Іван Франко. Він, разом із українськими, російськими і болгарськими студентами та композитором Остапом Нижанківським, художником і поетом Корнилом Устияновичем мандрував тоді краєм. На концерті був також письменник Павло Думка, родом із сусіднього села Купчинці.

2 серпня 1926 року - у с.Дичкові Тернопільського району помер священик, громадсько-освітній діяч, засновник і редактор першої української газети в США «Америка» Іван Волянський. Уродженець с.Яблунова Гусятинського району.

2 серпня 1941 року - в с.Стрілківці Борщівського району народився український графік Іван Балан. Автор портретів, натюрмортів, краєвидів, екслібрисів, книжкової графіки та ін.

2 серпня 1949 року - в с.Дора (біля м.Яремче на Івано-Франківщині) народився архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівськоий УГКЦ владика Василій Семенюк.

2 серпня 1952 року – в с.Молотків Лановецького району народився український письменник, драматург, редактор, журналіст, краєзнавець Богдан Мельничук. Заслужений діяч мистецтв України. Член національних спілок журналістів та письменників України, краєзнавців, Наукового товариства ім. Т. Шевченка.

2 серпня 1971 року – гіпсова печера «Вертеба», розташована в межах Борщівського району, розпорядженням Ради міністрів УРСР оголошена об'єктом природного-заповідного фонду. «Вертеба» - геологічна й археологічна пам'ятка загальнодержавного значення. Розташована на лівому березі річки Серет, за 2 км на північний захід від села Більче-Золоте. В печері діє єдиний в Україні підземний музей трипільської культури.

2 серпня 1973 року – в м.Тернопіль народився майбутній військовик 8-ї роти 3-го батальйону 80-ї окремої десантно-штурмової бригади Юрій Диня. Брав участь у обороні Донецького аеропорту. Після демобілізації проходив лікування та реабілітацію. Перебував у важкому стані в реабілітаційному центрі Більче-Золоте Борщівського району, помер 11 березня 2016 у реанімації о 23:20, не приходячи до тями. Поховали Юрія Диню 14 березня на Алеї Героїв Микулинецького цвинтаря.

2 серпня 1979 року – в Харкові померла українська актриса театру й кіно, уродженка с.Добромірка Збаразького району Ганна Бабіївна (Бортник). Дебютувала 1918р. в Тернопільському українському драматичному театрі. Працювала в «Кийдрамте», «Березолі», Харківському українському драматичному театрі. Після ув'язнення і розстрілу чоловіка 1938р. була безпідставно заарештовано і 5 років відбувала покарання.

2 серпня 2012 року – помер драматичний актор, режисер, заслужений артист України Тадей Давидко. З 1962 р. працював актором Тернопільського музично-драматичного театру ім. Т. Г. Шевченка. Знімався в кінофільмах у масових сценах. Похований у м.Тернополі.

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ