Читайте нас в соціальних мережах

Історія кухарських ножів в Україні: легенди минулого та сучасні реалії

Середа, 27 березня 2024 15:02
Історія кухарських ножів в Україні: легенди минулого та сучасні реалії
Можливо, це не самий відомий факт, але початки виготовлення ножів в Україні сягають глибокої давнини.

Протягом тисячоліть ножі були невід'ємними інструментами, без яких важко уявити життя та виживання людей.

Перші ножі були створені ще в кам'яному віці з гострих уламків кременю, кісток та рогів тварин, а можливо, й з використанням твердих порід дерева. Свідчення про перебування людей кам'яного віку на території сучасної України знайдено в різних куточках країни, таких як Закарпаття, Середнє Подністров'я, Житомирщина, Тернопільщина та Донеччина.

Наприклад, на Закарпатті, поблизу села Королево, археологи виявили старовинні кам'яні інструменти, які, за припущеннями, можуть бути віком приблизно у цілий мільйон років.

Століття й тисячоліття минули, і на теренах України з'являлися й зникали різні цивілізації, культури та народи. Проте традиції виготовлення ножів залишалися. Археологічні знахідки в Україні включають досить велику кількість давніх бронзових, середньовічних та козацьких ножів. Мистецтво виготовлення ножів продовжувало існувати тисячоліттями.

Історія кулінарних ножів в Україні є не тільки окремим етапом в загальній історії, але й неодмінною складовою всесвітньої історії. Тому її досліджувати варто в контексті всесвітніх подій.

Ера металів: мідь, бронза, залізо

rek2 27 03 24

Перші спроби створення металевих ножів були здійснені з міді. Але ці ножі виявилися не дуже зручними у використанні, бо швидко втрачали гостроту, і це спонукало людей шукати більш міцні матеріали. Так на сцену вийшла бронза. З часом, з винайденням обробки заліза, ножі стали ще ефективнішими.

Ці нові матеріали відкрили нові можливості для людей у виготовленні та використанні ножів. Стародавні єгиптяни та греки стали першими, хто використовував спеціальні кухонні ножі для різання продуктів. Це був важливий крок у розвитку кулінарного мистецтва, який став можливим завдяки технологічному прогресу в обробці металу.

Народи, що населяли територію сучасної України також мали свої внески у розвиток металургії. Знахідки мідних артефактів у різних регіонах країни, таких як Трипілля, свідчать про те, що вже в ті давні часи люди володіли технологією обробки металу та використанням його для створення різних інструментів, у тому числі й ножів.

Найдавніші знайдені мідні артефакти у нашій країні сягають близько 6500 років.

Епоха середньовіччя

rek3 27 03 24

У стародавній Україні знайти джерела залізної руди було досить складно. Таких великих та легко досяжних родовищ руди як, наприклад, у Германії, у них просто не було. Наші предки використовували кричне залізо, яке видобували з особливого роду болотної глини.

Заліза завжди було недостатньо, тому вироби з нього мали велику цінність. Наприклад, ножі та сокири могли служити сім'ям із покоління у покоління. Ковалі вважалися майстрами особливого сорту, а їхній залізний інвентар вважався магічним та містичним. Залізні інструменти часто сприймалися як оберіги, що мали захищати від негативної енергії та приносити щастя. Багато з цих вірувань перейшло від наших предків до сьогодення, хоча багато з них вже забуто.

Середньовічні ножі були вже досить схожі на сучасні кухонні, але були масивніші, міцніші та товщі, оскільки використовувалися не лише для приготування їжі. Типовий середньовічний ніж був універсальним і використовувався для всього, що тільки можна було зробити з його допомогою. Він був не просто кухонним інструментом, але й знаряддям самозахисту та важливим символом, що брав участь у багатьох тогочасних ритуалах. 

Ці ножі не дарма стали об'єктом інтересу для колекціонерів та істориків, оскільки свідчать про життя та побут наших предків у середньовіччі.

Ножі запорізьких козаків можна знайти на місцях їх стоянок, битв та облог. Ніж був невід'ємною частиною екіпірування кожного козака і використовувалися для багатьох потреб. За своїми властивостями та зовнішнім виглядом ці ножі інколи вражають справжньою елегантністю. Видно, що такий ніж часто мав свою історію та індивідуальність, а його власник пильно дбав про свій інструмент.

Спеціалізовані кухонні ножі почали з'являтися в Європі лише у 16 столітті, коли заможні феодали та дворяни стали замовляти їх для своїх великих кухонь. Ці ножі мали міцне та широке лезо, яке ідеально підходило для різання самих різних продуктів. Сучасні кухонні ножі є спадкоємцями тих інструментів, що використовувалися у середньовіччі.

Кухонні ножі нашого часу

rek4 27 03 24

Промисловий прогрес, починаючи з кінця XIX століття сильно змінив виготовлення кухарських ножів, зробивши їх більш доступними завдяки масовому виробництву. Знамените німецьке місто Золінген славилося як центр виробництва високоякісних різальних інструментів, включаючи кухарські ножі, завдяки наявності якісного заліза та численних кваліфікованих майстрів.

У початку XX століття французька компанія Sabatier започаткувала виробництво кухарських ножів з більш тонким та гнучким лезом, що забезпечило більшу точність та акуратність при різанні. Ці ножі були уже зовсім як сучасні.

В Україні зараз наявні як відомі ножові бренди, так і власні невеликі майстерні, де ремісники створюють надзвичайно якісні та цікаві ножі. Однак, ці авторські вироби часто мають високу ціну, оскільки вони виготовляються вручну.

Багато українських фірм працюють за схемою OEM, тобто розміщують замовлення на виробництво ножів власного бренду на великих фабриках за кордоном (частіше за все у КНР). Серед таких ножів можна зустріти як відверто дешеві вироби не дуже високої якості, так і моделі, що зроблені на сучасному світовому рівні якості з використанням сучасних матеріалів (включаючи знамениту крупівську сталь).

Від відщепів кременя до сучасних кухарських ножів с якісної нержавіючої сталі був пройдений шлях у сотні тисяч років. Зараз, для того, щоб знайти і купити якісний мисливський від українського виробника чи постачальника, вам просто потрібно затратити трохи часу на пошуки та вибір. Але впевненість у тому, що ви обов’язково зможете вибрати той ніж, що вам сподобається та отримаєте його без найменших затримок, є свідченням того, що, не дивлячись на всі складнощі, Україна є невід’ємною частиною сучасного розвиненого світу. Якщо це видно навіть у таких дрібницях, це не може не радувати.

Джерело - https://grossman.com.ua



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ