Читайте нас в соціальних мережах

На якій висоті потрібно вішати телевізор

Понеділок, 25 березня 2024 13:56
На якій висоті потрібно вішати телевізор
Сучасні телевізори не такі громіздкі, як їхні попередники. Для них не обов’язково виділяти окрему тумбу чи місце в шафі.

Можна повісити на стіну, отримавши вільний простір і стильний інтер'єр. Спеціальні кріплення розв’язують проблему надійної фіксації. Проте виникає інша — на якій висоті потрібно розташувати. Спробуємо розібратися в цьому.

Розрахунок положення

Спочатку треба вибрати стіну для найзручнішого розташування. Потім необхідно врахувати два моменти: розмір техніки та комфортну відстань для перегляду. Приблизний розрахунок для різних діагоналей:

  • 17” — 1 м;
  • 25” — 2 м;
  • 32” — 2,5 м;
  • 37” — 2,7 м;
  • 40” — 3 м;
  • 50” — 4 м;
  • 55” — 4,5 м;
  • 80” і більше — від 6 м. 

Згідно з медичними дослідженнями, відстань до підлоги від нижньої грані техніки в ідеалі має складати 0,75-1 м. Положення верхньої точки не критично, проте, якщо мова йде про телевізор 55 дюймів, краще зменшити дистанцію до 0,5-0,75 м. Центр екрана має займати положення, комфортне для очей. 

Наведені параметри є середнім значенням, яке для когось може бути незручним. Тому після вимірювання точки за правилами перевірте, чи комфортно це для вас. Присядьте на те місце, звідкіля плануєте перегляд телепередач, на хвильку замружте очі, а потім розкрийте. Точка, в яку буде спрямований погляд, і є ідеальною для середини екрана пристрою. Але нюанси вирахування положення для кожної кімнати потрібно обговорити окремо. 

Установка в спальні

У спочивальні зазвичай перебувають у положенні лежачи або напівсидячи. Якщо хоч трішки помилитися з висотою розміщення телевізора, болітиме шия, голова, з’являться проблеми зі сном. Тому запам’ятайте:

  • відстань — не менше 4 діагоналей дисплея;
  • для малої площі приміщення вибирайте невелику модель і з екраном Full HD чи HD, щоб знизити навантаження на очі;
  • якщо ліжко стандартне, від підлоги до низу телевізора — 0,5-0,75 м, в інших випадках — 0,5 (коли низьке) та 1 м (для високого дивана).

Віддайте перевагу кріпленням, що мають систему регулювання. Тоді буде можливість налаштувати кут нахилу та повороту. Це знизить до мінімуму дискомфорт, який виникає під час перегляду.

R4XNRh7mn-drMqb8_OZ0EB6tFeCwniP8J0IbdMpo9WFDs0vU_dgrgBUTF9MGZIIIBBybfiQSBb3-LrxMrvnTOs8rS7pp2a8AMP158RkdhJUAL2jBAxZ5SlbAnWAJ3ugnB9pSFc1_-SIjWs61gwFvtEo

Монтаж у вітальні та кухні

У цьому випадку ситуація складніша, бо треба враховувати не тільки свій комфорт, а й інших членів родини, гостей. Тому варто пам’ятати, що положення залежить від висоти меблі, на якій усі сидітимуть. Що вона більша, то вище потрібно вішати пристрій. Якщо площа приміщення велика, краще розташовувати телевізор ближче до підлоги для комфортного огляду з будь-якої точки. Коли в планах є грати на ньому, тоді ще враховувати зручність для стоячої людини. 

Найлегше з монтажем на кухні. Тут варто визначити, коли ви частіше переглядаєте щось: під час приготування чи споживання. Якщо однаково, вибрати кріплення із системою регулювання. Загалом воно є універсальним для всіх кімнат, адже значно полегшує установку.



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ