Читайте нас в соціальних мережах

Хіміотєрапія: основні особливості процедури

Четвер, 21 березня 2024 13:14
Хіміотєрапія: основні особливості процедури
Хіміотєрапія: основні особливості процедури.

Наразі одним із найдієвіших методів боротьби з онкологією є проведення білої хімієтерапії, це форма медичного лікування з використанням потужних хімічних речовин для знищення швидкорослих ракових клітин організму. Метод застосовується переважно при боротьбі з онкологічними захворюваннями, оскільки ракові клітини швидко розмножуються і зростають порівняно з іншими клітинами в тілі. Існує багато різних хімієтерапевтичних препаратів, які можуть використовуватися окремо або в комбінаціях для лікування різних видів раку.

Різновиди хімієтерапії 

Процедура може мати різні типи залежно від комбінації ліків, що використовуються, а також від часу і мети призначення: 

  1. Неад'ювантна хімієтерапія: проводиться перед хірургічним втручанням для зменшення розміру пухлини та отримання матеріалу для тестування чутливості ракових клітин до препаратів.
     
  2. Ад'ювантна хімієтерапія: застосовується після хірургічного втручання для запобігання утворенню метастазів і зниження ризику рецидиву.
     
  3. Лікувальна хімієтерапія: проводиться з метою лікування для уповільнення росту пухлини та поширення метастазів. 

Також хімієтерапія буває “білою”, “червоною”, “синьою” та “жовтою” залежно від використовуваних ліків під час проведення процедури. 

Крім цього, залежно від обсягу хімієтерапії визначають різні її види. Системна передбачає введення препарату внутрішньовенно, що дозволяє йому розповсюджуватися по всьому організму разом з кров'ю. Регіонарна хімієтерапія — це введення препарату в область, навколо пухлини. Локальна хімієтерапія дозволяє вводити препарат безпосередньо в саму пухлину.

Як призначається курс хімієтерапії 

Для визначення найбільш ефективної схеми лікування варто звернутися до спеціаліста та пройти всі необхідні обстеження. Наприклад, якщо вам потрібен лікар онколог у Києві — можна звернутися у сучасний медичний центр Mediland. Спеціаліст підбере хімієтерапевтичні препарати враховуючи декілька факторів: тип раку, його стадія, ваше загальне самопочуття, історія попереднього лікування, а також ваші цілі і переваги. Обговоріть з лікарем різні варіанти лікування. Спільно можна визначити, яка система лікування найбільше підходить саме вам.

У яких випадках і для чого застосовується хімієтерапія? 

Цей метод використовується для усунення ракових клітин у хворих на рак. Хімієтерапію  застосовують у різних випадках онкологічних захворювань: 

  1. Як основний або самостійний метод лікування раку, який часто є єдиним можливим варіантом. 
     
  2. Після інших процедур для знищення прихованих ракових клітин, таких як хірургічне втручання, застосовують хімієтерапію, щоб знищити залишкові ракові клітини. 
     
  3. Для підготовки організму до інших методів лікування. Хімієтерапія може зменшити розмір пухлини, щоб інші методи, такі як опромінення або хірургічне втручання, були ефективнішими. 
     
  4. Для полегшення симптомів і ознак раку. Хімієтерапія може полегшити симптоми захворювання, вбиваючи деякі ракові клітини. 

 

cJjwf1grDSVTPsJDmDBC4v_8BRrWdbh_hSH1OpKfPMRut4Ku7ov7UqvYH7CIC5bAC5ZzZz4H9sUYO4Q-rcoBqs6WqVNObwiehzPokFSRqgBg8HzoRWCp05ZpcAC0rKJ2a-NJ9UafKIcEhgkQwk6KFcQ

Деякі хімієтерапевтичні препарати також ефективні у лікуванні інших станів. Наприклад, захворювання кісткового мозку можна лікувати трансплантацією кісткового мозку. Хімієтерапія часто використовується для підготовки до пересадки кісткового мозку. Також низькі дози хімічних препаратів можуть допомагати контролювати надактивну імунну систему при деяких захворюваннях, таких як вовчак та ревматоїдний артрит.

Можливі побічні ефекти після курсу хімієтерапії 

Кожен тип ліків може викликати різноманітні побічні ефекти, причому не всі вони проявляються при використанні препаратів. Саме тому важливо звернутися до лікаря з питанням щодо можливих побічних ефектів тих ліків, які ви збираєтеся приймати. 

Загальні побічні ефекти хімієтерапії включають такі прояви, як нудота, блювота, діарея, випадіння волосся, втрата апетиту, втома, підвищення температури, виразки в роті, біль, запор, легкі синці та кровотечі. Однак деякі з цих негативних наслідків можна запобігти або лікувати, і більшість з них зникає після завершення курсу лікування. 

Джерело: mediland.ua



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ