Читайте нас в соціальних мережах

Якщо уникнути митного спору неможливо, чи варто звертатися до юриста?

Понеділок, 25 грудня 2023 13:30
Якщо уникнути митного спору неможливо, чи варто звертатися до юриста?
Експортери та імпортери товарів, зареєстровані в Україні, обов’язково мають справу з митницями.

Через них здійснюється декларування товарів, справляння передбачених законодавством платежів.
Разом з тим, під час проходження митних процедур непоодинокі суперечливі ситуації. Вирішити їх краще за все звернувшись до досвідчених юристів. Про послуги, що надаються суб’єктам бізнесу з Києва, інших регіонів України можна дізнатися на ресурсі https://slinko.com.ua/.
Значна кількість митних спорів вирішується за участю органів правосуддя. Фахівець (бажано – адвокат) уповноважений надавати допомогу клієнтам в судових установах різних юрисдикцій.

Адміністративні суди

В окружних адміністративних судах розглядаються позови підприємств, фізосіб, які стосуються рішень, дій/бездіяльності митниць, митних органів тощо. Особливість мають звернення (позовні заяви) щодо оскарження постанов про адміністративні правопорушення. Розгляд таких позовів є компетенцію судів загальної юрисдикції як адміністративних.
Що стосується окружних адміністративних судів, то є такий перелік найбільш поширених справ:

  1. 1. Оскарження рішень митниць щодо коригування митної вартості товарів.
  2. 2. Оскарження рішень митниць щодо визначення коду товарів.
  3. 3. Скасування карток відмови в прийнятті митної декларації.
  4. 4. Повернення зайво сплачених митних платежів.

Обґрунтовуючи позовні вимоги досвідчений адвокат в Києві спирається не тільки на норми Митного кодексу України, іншого законодавства, а й використовує актуальну судову практику. До позову додаються важливі документи, складені в межах зовнішньоекономічної угоди. До них належить контракт, рахунки тощо.
Після того, як рішення набуде чинності, фахівець слідкує за його виконанням. Окремо здійснюється робота по поверненню підприємству раніше сплаченого судового збору.

Місцеві загальні суди

Вони займаються справами стосовно накладання адміністративних штрафів за окремі порушення митних правил. Виключно судами вирішується питання стосовно конфіскації товарів, комерційних транспортних засобів тощо, які було переміщено через кордон України з порушенням митних правил.
Завданням юриста є підготовка для суду переконливих аргументів в обґрунтування позиції клієнта. До уваги беруться помилки в складенні протоколу щодо порушення митних правил, сплив терміну для притягнення до адміністративної відповідальності тощо.
У судових засіданнях юрист надає усні та письмові пояснення, клопотання, необхідні докази. Окрім того, фахівець має право ставити питання працівникам митниці.
Кваліфікована робота професіонала здатна запобігти притягненню підприємства чи його працівників до відповідальності. Важливо вчасно звернутися за отриманням необхідної правової допомоги юриста.



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ