Читайте нас в соціальних мережах

На Тернопіллі збереглася скульптура святого Миколая із барельєфом Богородиці, яка пережила радянський час атеїзму (фото)

Неділя, 29 вересня 2024 18:00
Під час моніторингу памʼяток Микулинеччини, у селі Ладичин фахівці Тернопільського обласного центру охорони пам'яток культурної спадщини натрапили на стареньку, добре збережену скульптуру святого Миколая Мирлікійського із барельєфом Богородиці з Дитям-Ісусом.

"На жаль там не зазначена дата спорудження, але припускаємо, що це кін. ХІХ ст. - поч. ХХ ст. Поруч нас в той час проходив старенький дідусь і розповів нам, що скульптура пережила радянський час атеїзму. А потім, зберігаючи конспірацію, відкрив нам таємницю. На грушці, біля фігури, ще за совітів (наприкінці 1980-х - поч. 1990-х рр.) відважні хлопці уночі почепили заборонений національний синьо-жовтий стяг. Довгий час шукали тих ”провокаторів”, але так і не знайшли. А прапор, намальований на листку бляхи, висить і досі. Щоправда, оповідач не захотів нам ”здати” імена патріотів, хоч вони уже відійшли у засвіти", - повідомили спеціалісти центру охорони пам'яток культурної спадщини.

 

 

 

 

ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ