Читайте нас в соціальних мережах

Поранений військовий з Тернополя отримав три почесних відзнаки (відео)

П'ятниця, 10 травня 2024 18:00
Артем Комісарчук Артем Комісарчук
Артем Комісарчук родом з Хмельницької області, більшу частину життя прожив у Тернополі.

У 2014 році він брав участь в АТО, понад рік був у полоні, отримав інвалідність, а у 2022 році долучився до ЗСУ як доброволець.

Наразі військовий проходить лікування у Львові.

Суспільне поспілкувалося з Артемом Комісарчуком.

Вчора, 9 травня, командир роти нагородив Артема трьома відзнаками — "Золотий хрест", "Залізний хрест" і медаль "За поранення".

У 2010 році Артем вступив до ЗСУ на строкову службу. У 2014 році брав участь в антитерористичній операції, а 24 серпня того ж року потрапив у полон разом із побратимами під Іловайськом.

"В полоні я знаходився рік і 15 днів. Ставлення було досить агресивне на початках, тобто два-три місяці, це були вибиті зуби, вибиті пломби, поломані ребра, перебитий хребет і тому подібне. Далі умови ставали гіршими, але вони просто побачили, що ми такі самі люди, як і вони, і ставлення ставало адекватне. Умови були спартанські, ми спали на стелажах від документів, металевих шафах", розповідає Артем.

Військового намагалися обміняти 26 разів. Заочно його засудили до 25 років позбавлення волі. Артем розповідає, що його й побратимів не хотіли обмінювати через їхню спеціалізацію у війську:

"Ми були чорні в списку, нас в принципі не хотіли міняти, бо ми були артилеристами. Вже потім, за спецоперацією СБУ, нас поміняли на 4, потім додатково ще був таємний обмін, ще 2 людей віддали за нас", - каже захисник. 

Обмін відбувся у вересні 2015. Згодом чоловік отримав 2 групу інвалідності. На початку повномасштабного вторгнення Артем долучився до ЗСУ добровольцем і служив на Донецькому напрямку.

"Я першим повів групу, побачив розтяжку, зупинив групу почали оглядати, що відбувається. Ззаду мене боєць підійшов, хотів подивитися, що сталося. Мінування було не тільки над землею, а також під землею, він наступив на міну й відбувся вибух", — каже Артем.

Його евакуювали до Харкова, впродовж чотирьох днів військовий був у штучній комі, доки лікарі стабілізували його стан.

Упродовж двох років Артем лікувався за кордоном та в Україні.

Згодом, за порадою лікарів, Артем разом із дружиною Тетяною вирішив, що потрібно ампутувати ногу.

"Ми перед його виїздом обговорювали те, що він може повернутися звідти інвалідом. Я казала — найгірше, якщо ти повернешся людиною, яка не реагує більше ні на що, й будеш лежати просто. Але якщо в тебе не буде руки, ноги, дві руки, дві ноги — це не є проблема, тепер все можна підрихтувати, і плюс-мінус людина повертається до повноцінного життя", каже Тетяна Комісарчук.

Дружина військового розповідає, що протягом всього лікування трирічна донька бачила батька лише по відеозв'язку. Вони зустрілися після лікування в Гданську.

"Вона дуже тепло на нього відреагувала, хоче весь час до тата, тепер вона любить тата", — каже Тетяна.

Зараз Артем відновлюється й очікує на протез.


ОСТАННІ НОВИНИ

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ