Читайте нас в соціальних мережах

Під Тернополем ледь не втопилася трирічна дитина: дорослі і не помітили, як дівчинка пішла під воду

П'ятниця, 26 квітня 2024 16:47
Якби не уважність хірурга Тернопільської обласної дитячої лікарні Ярослава Кирилюка, маленької дічинки могло б вже не бути в живих. Випадок трапився недільного погожого дня на ставку у селі Івачів.

Чоловік разом із 7-річною донькою приїхали на риболовлю, недалеко булла компанія відпочивальників з дітьми. Вони і не помітили, як двоє їхніх малих дівчаток відлучилися. Аж поки на березі залишилася одна дитинка. Інша дівчинка впала у річку, пише «Наш день».

«Краєм ока помітив, що двоє маленьких дітей ходять берегом. Такі, десь років по три. В силу своєї професії звик помічати деталі, і коли щось стосується дітей, вже якось підсвідомо фіксується. Раптом почув плюскіт води. Подумав у перші секунди, може, за мальком риба кинулась чи качка хлюпнулась. Але голову повернув, а там берег крутий, нема, щоб полого йшло, зразу обрив. Побачив, стоїть одна дитина, перелякана. А пам’ятаю, що їх двоє ходило.

Я миттю підвівся, цей плюскіт десь метрів 15 було від мене чути. Кілька кроків зробив і побачив під водою дитину. А це ж річка, течія. Метрів приблизно двадцять нижче – яма глибока, метрів шість, може, й більше. Я розумів, якщо дитину підхопить течія, її просто не знайдуть. Пірнув у воду, зловив дівчинку за комір, підняв догори, витягнув на берег», - пригадує медик.

На суші Ярослав Кирилюк надав усю необхідну допомогу. Каже, з часу, коли почув плюскіт, і до того, коли підняв дитину на поверхню, минуло приблизно 15 секунд. На щастя, малеча не встигла ковтнути води. По-медичному, це називається несправжнє втоплення – вода не пішла в легені, вона просто не встигла туди потрапити.

«Я крикнув, чия дитина, але не пам’ятаю, перед тим чи після того, як витягнув. Прибігли якісь жінки, я зрозумів, що серед них була мама, бо простягнула до дівчинки руки. Я ще раз перевірив дихання, стан дитини і передав її жінці, зауваживши, що їм обов’язково слід поїхати до лікарні. 

Весь мокрий, зібрав вудки. Дивлюся, а дитину, мабуть, переодягнувши, закутали в пледик, і так вона в кріселку лежить. І компанія там сидить. Я підійшов, попросив ще раз поїхати до лікарні. Бо в таких випадках легковажити не можна. Адже вода холодна, може статися пневмонія, треба оглянути дитину у клініці, щоб не було ускладнень. Що й зробили наші лікарі-анестезіологи, коли батьки привезли малечу до лікарні», - розповідає лікар-рятівник.

Вже пізніше йому зателефонував тато дівчинки, подякував за порятунок їхньої донечки. З’ясувалось, коли трапилась біда, його ще у компанії не було. Та головне у цьому випадку звісно, що з дитиною все добре. Але батькам варто бути вкрай обережними, відпочиваючи з малечею на природі, адже не завжди такі історію мають хеппі енд.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ