Читайте нас в соціальних мережах

"З проблемою жила з дитинства": у Тернопільській обласній клінічній лікарні вилікували 80-річну пацієнтку (відео)

Вівторок, 30 травня 2023 17:30
У Тернопільській обласній клінічній лікарні вилікували пенсіонерку, яка 80 років жила з проблемою звуження стравоходу.

Історію пані Наталії розповіли на сторінці Тернопільської обласної клінічної лікарні.

 – Пані Наталії у січні цього року виповнилося 80 років. З самого дитинства вона жила із проблемою звуження стравоходу, що завдавало їй значного дискомфорту: остання вставала з-за столу, довго пережовувала їжу, але не надавала цьому серйозного значення. Коли вже стало зовсім нестерпно – жінка не могла ні їсти, ні пити, звернулася до медиків, – розповідають на сторінці медичної установи.

В медичній установі жінці провели ендоскопію та підтвердили діагноз: абсолютна дисфагія – непрохідність ні твердої, ні рідкої їжі.

За словами лікаря-ендоскопіста Юрія Бутницького, під час проведення ендоскопії стравоходу вхідний отвір звуження був два міліметри при нормі 20 мм. 

Для того, аби розширити стравохід та повернути пацієнтці повноцінний спосіб життя, призначили проведення процедури бужування із провідником.

– Це сучасний метод роботи у таких випадках. Кожен буж має свій номер і йде від найменшого 3 мм до грубшого, щоб забезпечити таким чином розширення стінок стравоходу, а відтак сам стравохід до можливості споживання їжі, – розповідає лікар-хірург Петро Сас. Особливість випадку у цієї пацієнтки полягала ще й в тому, що стравохід у неї був звужений у двох місцях, тому процедура бужування була довготривалою і зайняла кілька місяців. 

Зараз жінка почувається набагато краще і вже може харчуватися без жодних складнощів.

– Щиро дякую від всього серця лікарям і медсестрам, які мені допомагали, – каже пані Наталія.

Додати коментар



ЗАРАЗ ОБГОВОРЮЮТЬ